Vilde la ut på tre måneders eventyr alene

For tre måneder siden la kvigen Vilde på svøm over Vestvannet i Sarpsborg. Søndag var hun endelig hjemme på kjent grunn.

Kvigen Vilde og fjøsmester Gunhild Dangstorp

Fjøsmester Gunhild Dangstorp kommer til å ta seg litt ekstra av kvigen som levde som ville Vilde i tre måneder i tiden fremover.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Denne frøkna har lurt oss ganske lenge. Vi kan bare spekulere i hva hun har drevet med i sommer, sier fjøsmester Gunhild Dangstorp ved Kalnes Naturbruksskole i Sarpsborg.

Kua Vilde svømte fra beitet

Her har kua Vilde lagt på svøm ut i Vestvannet i Sarpsborg.

Foto: Privat

Mens de andre dyrene koste seg på beitet på skolen den 21. mai, la Vilde på svøm ut i Vestvannet som omringer skolen i nord og øst.

Flere personer lette etter henne både med båt, langs veier og i skogen, og noen karer i en båt fikk omsider kvigen på land på en øy.

Men Vilde var da så oppskremt og aggressiv at hun etter hvert hoppet ut i vannet igjen, skriver VG, som først omtalte saken.

Denne gangen la hun ut på en så lang svømmetur at de ansatte til slutt mistet henne av syne. Dangstorp måtte gi opp og hun konkluderte med at Vilde trolig hadde druknet.

Mat og husly

Fjøsmester Gunhild Dangstorp

Fjøsmester Gunhild Dangstorp er glad for at kvigen kom tilbake til skolen i relativt god form.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Overraskelsen var derfor stor da skolen for tre uker siden ble kontaktet av en av naboene med spørsmål om de savnet en kvige.

Ansatte ved skolen reiste ut for å få kvigen hjem igjen.

– Men hun var oppskjørtet og så ganske medtatt ut. Hun stakk til skogs da vi prøvde å nærme oss. Det er ikke så ofte disse dyrene legger ut på så lange eventyr på egen hånd, forteller Dangstorp.

Men når kvigene kommer i brunst søker de til andre dyr, og søndag klarte de omsider å lure Vilde inn på naboens fjøs. Deretter bar det tilbake til naturbruksskolen med dyretransport.

– Hun er fortsatt litt sky og ligner ikke på dyrene som har vært på beitet hele sommeren. Men det er ingenting som tyder på at dette ikke skal gå bra. Hun synes nok det er fint å stå inne i en tørr bås og få godt med mat, sier Dangstorp.

Beitet på Kalnes videregående skole

Alle de andre kyrne på Kalnes har holdt seg på skolens beiteområde i sommer – trolig lykkelig uvitende om kvigen Vilde sitt ville eventyr.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Svømmeknappen

Etter det utmattende rømningsforsøket må Vilde nå holde seg i fjøset på skolen for å bli husvarm og få i seg næring.

Fjøsmesteren har ikke opplevd at noen av de andre dyrene har kommet hjem igjen etter å ha vært borte så lenge.

– Jeg vet at kuer kan svømme, men her er det snakk om en ganske betydelig avstand. Hun har nok tatt både den ene og den andre svømmeknappen, ler Dangstorp.

Laster kart, vennligst vent...

Vilde kom seg fra beiteområdet til fastland på den andre siden av Vestvannet på tre måneder. Hun var også innom Bjørsøya på veien.