Hopp til innhold

Bryggerier kutter panten på glassflasker

Men Naturvernforbundet mener utviklingen går i feil retning.

Samlebånd på Borg Bryggerier

Disse flaskene vil du fortsatt få pant for etter de er fylt, og ute i butikkhyllene.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Vi har allerede sett den utviklinga på plastflasker. Coca-Cola gikk jo fra 1. april 2012 over til engangsplastflasker. I løpet av neste år vil Carlsberg, som eier Ringnes, gjøre det samme med Pepsi-flaskene sine, sier bryggerisjef Morten Brostrøm ved Borg Bryggerier til NRK.

I onsdagens Fredriksstad Blad kan vi lese at stadig flere bryggerier går vekk fra gjenbruk av glass- og plastflasker. I stedet skal flaskene smeltes om, og panten vil forsvinne på glassflaskene.

– Om kun få år vil det bare være engangsemballasje i butikkene, sier Brostrøm.

– Mer miljøvennlig med pant

Øyvind Enger, leder av Naturvernforbundet i Østfold

Øyvind Enger, leder av Naturvernforbundet i Østfold, ser helst at bryggeriene fortsetter med pant.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Men Naturvernforbundet reagerer, og mener det er lite miljøvennlig av bryggeriet å kutte ut panteordningen på glassflasker.

– Naturvernforbundet i Østfold synes det er veldig trist at de ønsker å slutte med returflaskeordningen, sier forbundsleder i Østfold, Øyvind Enger.

Han ber forbrukerne om å fortsette å velge returflasker.

– Vi ønsker at de skal fortsette med returflaskeordningen. Forbrukeren kan også mene noe om det ved å passe på at når man kjøper drikkevarer, så velger man drikker med returflasker.

– Returflaskeordnig er mer miljøvennlig enn å bruke engangsflasker som må knuses og smeltes på nytt, sier Enger.

– Forbrukernes ønske

På Borg Bryggerier har de allerede begynt å kjøre ut ølflasker uten pant, og når juleølet deres kommer i butikkene vil heller ikke disse bli godkjent av panteautomatene. Dette til tross for at nordmenn lenge har vært flinke til å pante.

– Vi har vært i verdensklasse der, men med disse glassflaskene betaler ikke forbrukerne pant når de betaler for disse i kassa. Da får de heller ikke den krona tilbake hvis de leverer dem i automatene, sier bryggerisjef Brostrøm.

Ifølge bryggerisjefen er dette en utvikling som har blitt drevet frem av forbrukerne, men også de store dagligvarekjedene.

– Vi importerer mye glassflasker til Norge som det ikke er pant på. For å henge med konkurransen fra utlandet må også vi over på andre typer flasker enn de vi har brukt i mange år her i Norge.

– For 15 år siden fantes det ikke bokser i butikkene, men nå utgjør de over 80 prosent av det vi selger. Denne utviklingen ser vi nå også på glassflasker, sier Brostrøm.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Morten Brostrøm, bryggerisjef ved Borg Bryggerier

Om kun få år vil det bare være engangsemballasje i butikkene, tror bryggerisjef Morten Brostrøm ved Borg Bryggerier i Sarpsborg.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Tapte arbeidsplasser

Overgangen til engangsflasker i både plast og glass vil ifølge Brostrøm føre til at mange tapte arbeidsplasser.

– Nå som Coca-Cola har gått over til engangsplastflasker, og Ringnes snart gjør det samme, vil det forsvinne opp mot 800 arbeidsplasser.

Han frykter likevel ikke at det samme vil skje ved hans bryggeri.

– Nesten alt vi produserer nå er på boks. Vi har noe av de gamle ølflaskene igjen, men de går da over på engangsglassflasker. Disse skal også produseres her, så for oss blir det et minimalt bortfall av arbeid. Jeg tror ikke det blir noen oppsigelser på bakgrunn av det.

Selv om Brostrøm spår at panten vil være helt borte innen fem år, håper han nordmenn fortsatt vil være flinke til å kvitte seg med flaskene på forsvarlig vis.

– Det er det målinger på, og vi betaler en avgift i forhold til returprosenten. Jo flinkere forbrukerne er til å levere disse flaskene ved miljøstasjonene, jo mindre avgifter blir det på denne emballasjen.

Se hele TV-saken her:

Når årets juleøl kjøres ut fra Borg Bryggerier i Sarpsborg, blir det på engangsflasker. Bryggerisjefen tror panten vil være helt borte innen fem år.