NRK Meny
Normal

Kurdisk tilsvar til Østfold Frp: Ikke straff folk for å forsvare seg

Bero Mahmoud i Kurdisk nasjonalråd er enig i at det skal være straffbart å være fremmedkriger. Men det det må ikke bli straffbart for de som driver humanitært arbeid å forsvare seg mot angrep, sier Mahmoud.

Bero Mahmoud
Foto: Tor-René STryger / NRK

Bero Mahmoud er leder for Kurdisk nasjonalråd fra Syria, avdeling Norge. Han er i utgangspunktet imot at folk skal reise fra Norge til Syria eller Irak, om det ikke utelukkende er for å drive humanitært arbeid.

Ut fra det mener han Østfold Frps forslag om kriminalisering av alle fremmedkrigere er på sin plass.

- Men det må være lov å reise til Syria og Irak for å drive humanitært arbeid, og det må ikke bli straffbart å forsvare seg mot angrep.

- Her må vi skille ut de som må beskytte seg selv, sitt hus, land og folk mot angripere og terrorister. Ingen internasjonale lover støtter det som IS gjør, og Norge er en del av verden, fortsetter Mahmoud.

Hva er forskjellen på de som kriger for IS, og de som kriger mot?

- IS har ikke rett til å være der. De er erobrere, de tar land og områder som ikke er deres. Det gjør ikke de som drar dit for å gi humanitær hjelp, medisiner og klær.

Bero Mahmoud hjemme

Det må være lov for de som driver med humanitært arbeid å forsvare seg mot angrep, mener Bero Mahmoud i Kurdisk nasjonalråd.

Foto: Tor-René Stryger / NRK

- Er det lett for myndighetene å se forskjell?

- Det er lett, etter min erfaring. Myndighetene ser hva IS driver med. De kidnapper, dreper og parterer sivile, barn og ungdom. Det er grusomheter som er lett å identifisere.

Bruk humanitære organisasjoner

Mahmoud understrker også at det er viktig at de som drar for å drive humanitært arbeid gjør det gjennom norske og internasjonale organisasjoner, som for eksempel Røde Kors. Da har man beder kontroll over hva medisiner, klær og penger har gått til,

Thea Westvik er SLT-koordinator i Moss kommune. Hun sier at kommunens uansett må forholde seg til det lovverket som til en hver tid foreligger.

– Vårt ansvar vil være å forebygge, og det er kommunene gode på. Vi må samarbeide på tvers av sektorer. Det skal kommunen gjøre, uavhenging av om det kriminaliseres eller ikke å reise og krige i et fremmed land.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • FFK med heftig snuoperasjon

    Stabæk II ledet 1-0 over FFK til pause, men Fredrikstad-laget reddet seg inn med to seine skåringer av Tim Nilsen og Kjell Rune Sellin.

  • Tromsø snudde kampen

    Etter å ha ligget under to ganger mot Sarpsborg 08 på Sarpsborg stadion, tok Tromsø ledelsen helt mot slutten av kampen. Tromsø vant 3-2. Robert Taylor scoret gjestenes tredje mål.