NRK Meny
Normal

Kunst for 12 millioner i nytt sykehus

Det kan være det største kunstprosjektet i Østfold noensinne. Det nye østfoldsykehuset på Kalnes i Sarpsborg monterer og flytter i disse dager kunst for 12 millioner kroner.

Ny kunst til nytt sykehus

Dette kunstverket blir i disse dager montert på ankomsttorget til det nye sykehuset på Kalnes. Foto: Jan Christensen og Marius Dahl.

Foto: Jan Christensen og Marius Dahl

Det første verket som vil møte deg er 15 store, røde aluminiumssøyler som rager mellom fem og sju meter til værs. "Vind" er kunstneren John Audun Hauge sitt verk og skal pryde trappehuset ved innkjøringen til Kalnes.

Dette og fire andre store kunstverk blir i månedene framover oppført i det nye sykehuset.

Fem store

Tilsammen skal det monteres kunst for 12 millioner kroner, med hovedvekt på fem store prosjekter ved innkjøringen, ankomsttorget, vestibylen, atriet og kapellet.

Ny kunst sykehuset Østfold

'Vind' er kunstneren John Audun Hauge verk og skal stå ved innkjøringen til sykehuset.

- Kunstverkene vil bli en unik kulturakse og vise hvor sykehuset ligger. Noen vil nok starte diskusjoner, men jeg mener verkene er et godt supplement til selve bygningene, sier Nina Kristiansen, leder av kunstutvalget ved det nye sykehuset.

Mindre enn staten

Byggekostnadene for det nye sykehuset har en totalramme på seks milliarder kroner. Det vil si at pengene man bruker på kunst ikke utgjør mer enn 0,2 prosent. Noe som er mye mindre enn de opptil 1,5 prosentene som kreves i statlige byggeprosjekt.

Hva med gammel kunst?

Hva skjer så med all kunsten som er i det gamle sykehuset i Fredrikstad og på Veum? Her kan kunstutvalget fortelle at de jobber med å se på hva av det gamle som kan egne seg i det nye sykehuset. De fleste skulpturer blir med på flyttelasset, noe kan bli plassert for eksempel på sykehuset i Moss og noe kan rett og slett bli auksjonert bort for å få penger til å renovere den gamle kunsten som skal brukes i nytt bygg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.