NRK Meny
Normal

Kunnskapsministeren vil stille krav om lærlinger i universiteter og høyskoler

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er misfornøyd med statens bidrag for å skape plasser for lærlinger. Nå krever han en statlig økning i lærlingplasser på 50 prosent.

Håndverker i arbeid.

Hvert år står mange unge i Østfold uten en lærlingplass. Nå krever kunnskapsministeren en statlig økning i lærlingplasser på 50 prosent.

Foto: Ole Petter Klepp

– Norge trenger flere dyktige fagarbeidere, både i privat og i offentlig sektor. Staten har ikke gått i front når det gjelder læreplasser. Det har jeg villet gjøre noe med, og jeg krever nå at universitetene og høyskolene øker antall lærlinger med 50 prosent innen 2016, sier kunnskapsministeren.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er misfornøyd med statens bidrag for å skape plasser for lærlinger.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I fjorårets tildelingsbrev til universiteter og høyskoler ble det stilt krav om at institusjonene skal ha lærlinger. Etter dette økte antall lærlinger med 15 prosent.

Les også: Sliter med å få lærlingplass

Minst én lærling

I årets tildelingsbrev øker altså kunnskapsministeren ytterligere innsatsen for å få plass flere læringsplasser.

– Statlige virksomheter må ta sin del av ansvaret og opprette flere læreplasser i egne virksomheter, sier Isaksen.

I årets tildelingsbrev heter det blant annet at «Alle virksomheter skal ha minst én lærling tilknyttet seg. Det er mulig å inngå samarbeid med andre for å oppfylle kravet.»

200 uten plass

Også underliggende virksomheter av Kunnskapsdepartementet, som for eksempel Lånekassen, får krav om å opprette lærlingplasser.

I Østfold har mangel på lærlingplasser lenge vært et problem. Årlig søker omtrent 1200 ungdom i fylket en lærlingplass.

I år hadde 914 elever søkt om en plass, men da det nye skoleåret startet i august sto fortsatt 200 uten lærlingplass i Østfold. Året før var det 300 som ikke fikk en plass.

Les også: – Mest av alt håper jeg på en lærlingplass

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Norske Skog ber om statlig støtte

    Styreleder i det kriserammede Norske Skog-konsernet, Christen Sveaas, har bedt næringsminister Monica Mæland om inntil 140 millioner kroner i støtte, skriver Dagens Næringsliv.

    Norske Skog Saugbrugs, Halden
    Foto: Rainer Prang / NRK