NRK Meny
Normal

Kun norsk mynt i Svinesund-bom

Fra og med fredag 21. desember blir det myntautomater i alle bomstasjonene på Svinesund. Kun norsk mynt godtas. 

Bomstasjon ved gamle Svinesund

De kombinerte mynt- og kortautomatene er allerede i drift på den nye Svinesundbrua, og vil komme i drift på den gamle brua fra og med fredag 21. desember.

Foto: Rainer Prang / NRK

 Til nå har det bare vært kortautomater og betaling i bilettluke, etter at bomstasjonene ble åpnet i 2005 og 2006.

Nå kommer også myntautomatene, men det er kun førere av personbiler som kan bruke de nye automatene, og det er bare norsk mynt som kan benyttes.

Dette gjelder både på svensk og norsk side.

Svinesundbruene

1,6 milliarder skal betales inn ved bomstasjonene på de to bruene ved Svinesund i løpet av 20 år.

Foto: Rainer Prang / NRK

De kombinerte mynt- og kortautomatene er allerede i drift på den nye Svinesundbrua, og vil komme i drift på den gamle Svinesundbrua fra og med fredag 21. desember.

Endret trafikkbildet

Bomstasjonene ved den nye brua ble åpnet på svensk og norsk side rett etter bruåpningen sommeren 2005. 

Men det var store diskusjoner rundt bomplasseringen på svensk side av den gamle Svinesundbrua, i og med at dette var en gammel vei. Dermed kunne ikke svenskene kreve inn bompenger der.

Derfor ble alle bomstasjonene ved den gamle brua flyttet til norsk side av gamle Svinesund, og fra april 2006 var all inn- og utfart av Norge over begge bruene på Svinesund bompengebelagt.

Den såkalte Svinesundtraseen skal bompengefinansieres, og det skal  innbetales 1,6 milliarder kroner i løpet av de 20 årene fra nybrua ble åpnet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Alvorlig skadd etter fall

    Personen som ble skadet i et arbeidsuhell på Manstad kjøtt i dag tidlig betegnes som alvorlig skadd. Han er flydd til Ullevål sykehus med luftambulanse. Til NRK sier politiet at mannen falt ned i et seks meter dypt hull, og arbeidstilsynet er varslet.

  • Lisleby-brann var ikke påsatt

    Boligbrannen på Lisleby i Fredrikstad natt til søndag var ikke påsatt, det sier politiet til NRK. En kvinne i seksti-årene omkom i brannen, og sju personer ble sendt til legesjekk. Krimsjef ved Fredrikstad politistasjon, Rune Albertsen, forteller at mye tyder på at brannen startet med et stearinlys eller lignende.