NRK Meny
Normal

Kun 3 av 13 ordførerere ble gjenvalgt

Synd, mener avtroppende Fredrikstad-ordfører Eva Kristin Andersen. Hun mener fire år ikke er nok til å gjøre endringer.

Eva Kristin Andersen

Eva Kristin Andersen fikk ikke tillit i fire nye år, i likhet med en rekke av sine ordførerkollegaer i Østfold.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Kun tre av 13 ordførere på gjenvalg i Østfold får fortsette etter valget. Avtroppende Frp-ordfører Eva Kristin Andersen er blant dem som må se etter ny jobb nå.

Hun synes det er synd at hun ikke fikk sjansen i fire nye år.

– Fire år er alt for kort tid etter 80 år med Ap-styre. Vi skulle gjerne hatt bedre tid til å få fullført prosessene vi startet. Det synes jeg er trist, sier Andersen til NRK.no.

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, sier at antallet ordførere som ikke får fortsette er høyt. Men at man historisk sett vet at ordførere sitter i en utsatt posisjon.

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Tretten ordførere i Østfold tapte kampen om gjenvalg

Styringsslitasje

– Det er flere årsaker, blant annet styringsslitasje. De som stikker seg frem i politikken og som er ansvarlige for beslutninger, pådrar seg en del vrede. Og vreden hos de som er misfornøyde er ofte større en gleden hos de som er fornøyde, sier Todal Jenssen.

Avtroppende ordfører i Eidsberg, Knut Herland, stilte også til gjenvalg. Men etter 16 år i ordførerstolen forbereder han seg nå på en ny tilværelse, etter å ha tapt valget.

– Det er trist, men sånn er politikken. Jeg hadde jo håpet jeg kunne vært med fire år til. Samtidig har jeg vært med så lenge at jeg vet at alt kan skje ved et valg, sier Herland.

LES: Erik Unaas blir ordfører i Eidsberg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • VG: Brattset var Norges beste

    Kari Brattset fra Varteig blir utpekt til Norges beste spiller i VM-finalen av VG. Avisa mener hun leverte fantastisk forsvarsspill i kampen Norge tapte mot Frankrike. Hun kalles også en av norsk håndballhistories beste mesterskapsdebutanter.

  • Mål for Elyounoussi

    Mohamed Elyonoussi tegnet seg på scoringslisten for Basel etter 25 minutter av oppgjøret mot Grasshopper i den sveitsiske ligaen. Målet var sarpingens femte nettkjenning for sesongen. Basel vant til slutt kampen 2-0.