NRK Meny
Normal

Kun 3 av 13 ordførerere ble gjenvalgt

Synd, mener avtroppende Fredrikstad-ordfører Eva Kristin Andersen. Hun mener fire år ikke er nok til å gjøre endringer.

Eva Kristin Andersen

Eva Kristin Andersen fikk ikke tillit i fire nye år, i likhet med en rekke av sine ordførerkollegaer i Østfold.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Kun tre av 13 ordførere på gjenvalg i Østfold får fortsette etter valget. Avtroppende Frp-ordfører Eva Kristin Andersen er blant dem som må se etter ny jobb nå.

Hun synes det er synd at hun ikke fikk sjansen i fire nye år.

– Fire år er alt for kort tid etter 80 år med Ap-styre. Vi skulle gjerne hatt bedre tid til å få fullført prosessene vi startet. Det synes jeg er trist, sier Andersen til NRK.no.

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, sier at antallet ordførere som ikke får fortsette er høyt. Men at man historisk sett vet at ordførere sitter i en utsatt posisjon.

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Tretten ordførere i Østfold tapte kampen om gjenvalg

Styringsslitasje

– Det er flere årsaker, blant annet styringsslitasje. De som stikker seg frem i politikken og som er ansvarlige for beslutninger, pådrar seg en del vrede. Og vreden hos de som er misfornøyde er ofte større en gleden hos de som er fornøyde, sier Todal Jenssen.

Avtroppende ordfører i Eidsberg, Knut Herland, stilte også til gjenvalg. Men etter 16 år i ordførerstolen forbereder han seg nå på en ny tilværelse, etter å ha tapt valget.

– Det er trist, men sånn er politikken. Jeg hadde jo håpet jeg kunne vært med fire år til. Samtidig har jeg vært med så lenge at jeg vet at alt kan skje ved et valg, sier Herland.

LES: Erik Unaas blir ordfører i Eidsberg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Etterslukking i Sarpsborg

    Politiet informerer om at de fremdeles driver med etterslukking av Sefa-bygget i Sarpsborg, og så lenge de gjør det vil det ikke være mulig for de som har biler parkert i bygget å få hentet ut disse.

  • Overproduksjon av svinekjøtt

    Overproduksjon av svinekjøtt gjør at en mulig ordning hvor bøndene får betalt for å avvikle driften, skal utredes. Partene bak jordbruksavtalen er enige om å utrede en mulig ordning for å kjøpe ut svinebønder. Bakgrunnen er at prognosene viser en overproduksjon på 4.300 tonn svinekjøtt i 2018, noe som vil gi bøndene store tap. Det skriver Nationen.