NRK Meny
Normal

Kulturskatt med slagside

Strømstad kommune bekymret over norsk kulturskatt.

MS Hamen

MS Hamen har fått slagside. Skipet krenger nå ut mot Iddefjorden (t.h.). Tidligere har skipet, som ligger på svensk side av fjorden, lent seg mot land (t.v.).

Foto: Foto privat/montasje NRK / NRK

Den gamle, norske frakteskuta MS Hamen, som i Norge er betraktet som kulturskatt og er vernet, skulle ha vært flyttet fra sin nåværende ankringsplass på Hälle - på svensk side av Iddefjorden, innen 1. juli i år.

Strømstad kommune har forlenget fristen fordi det er en konflikt mellom Stiftelsen MS Hamen, som eier skipet, og riksantikvaren i Norge om bruk av bevilgede oppussingsmidler.

Dermed har ikke eierne maktet å flytte båten til avtalt frist.

Les også:

Har fått slagside

Strømstad kommune har forlenget fristen for de norske eierne, men kommunen har varslet at den i kommende møte i Miljønemda den 9. september kan komme til å ilegge eierne bøter, dersom skipet ikke fjernes.

- Skipet er ikke Strømstad kommunes ansvar, men vi rett og plikt til å gripe fatt i dette forholdet, har fungerende forvaltningssjef, Michael Olsson, i Strømstad kommune gjentatte ganger understreket.

Kommunen vil ha skipet vekk fra svensk side jo før jo heller, og de siste dagers observasjoner er at skipet nå har fått slagside utover mot Iddefjorden, noe som bekymrer kommunen.

- Vi vet ikke om skipet kommer til å slå rundt, og vi har bedt Kustbevakningen om å inspisere skipet snarest, sier Olsson til nrk.no.

M/S Hamen

Skipet er i dårlig forfatning. Om det er vann som kommer inn under vannlinja, regnvann eller en kombinasjon av begge, som har forårsaket slagsiden, er foreløpig uvisst.

Foto: Privat

Eierne varslet

Michael Olsson har vært i kontakt med eierne av skipet om at MS Hamen krenger ut mot fjorden etter at han ble varslet om forholdet torsdag denne uka.

MS Hamens eiere har bekreftet overfor Strømstad kommune at de er kjent med skipets krenging og varslet at de vil sørge for å gjenopprette normal tilstand, forteller Olsson.

Det er ikke avklart om det er vann som trenger inn i skipet fra under vannlinja eller om det er de store nedbørsmengdene den senere tiden, eller en kombinasjon av dette, som har bidratt til skipets endrede stilling i vannet.

- Jeg regner med at Kustbevakningens undersøkelse vil avklare mer. Det er klart at skipet må lenses, sier Olsson.

Les også:

Oljesøl i Iddefjorden

MS Hamen skulle opprinnelig ha vært hugget opp på Hälle, men da skipet - som er bygget i England i 1949, ble oppdaget av norske interessenter, ble det kjøpt av Stifelsen MS Hamen.

Skipet er det eneste gjenværende i sitt slag, som har gått i Nordsjø- og Østersjøfart og er vernet i Norge, men ikke i Sverige.

Naboer til MS Hamen har gjennom flere år varslet at det pipler olje ut fra skipet, og de seneste dagene er det observert oljefilm på vannet der det ligger på svensk side.

- Jeg har vært ved skipet og observert oljesøl denne uka. Hvor oljen kommer fra vet jeg ikke, sier Rune Karlsson.

Han er en av naboene i området, som er bekymret for at skipet skal slå rundt og synke der det ligger.

- Jeg har nå bedt Kustbevakningen sjekke hva slags oljesøl det er snakk om, og om det stammer fra MS Hamen, sier Michael Olsson til nrk.no.

Svensk-norske protester

M/S Hamen var i norsk eie fra 1960 til 1996, og har de siste ti årene ligget i opplag på svensk side av Iddefjorden. Skipet ble solgt i 1996 til opphugging.

En stiftelse ble opprettet i 2003 for å hindre hugging av fartøyet.

Gjennom årene har M/S Hamen hatt et betydelig forfall under opplag, og naboer har varslet om oljelekkasjer fra båten.

I sommer har naboer til skipet i Iddefjorden samlet inn underskrifter og oversendt Strømstad kommune.

Rundt 70 fastboende og ferierende svensker og nordmenn har skrevet under på et opprop, der de krever skipet fjernet.

Video nsps_upload_2009_11_6_15_29_52_5633.jpg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Bakke kan bli årets trener

  Sarpsborg 08s trener Geir Bakke er en av fem som er nominert til årets trener. De andre er Christian Michelsen (Kristiansund), Kåre Ingebrigtsen (Rosenborg), Lars Bohinen (Sandefjord)
  og Tor Ole Skullerud (Strømsgodset). Prisen deles ut 27. november.

  Geir Bakke
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Trafikkulykke på E6

  Flere biler er involvert i en trafikkulykke ved Rygge sørgående, rett etter kryss 12 Halmstad. Statens vegvesen meldte først at fem kjøretøy er involvert, mens politiet skriver på Twitter at det dreier seg om tre kjøretøy.