Kulturministeren vil fjerne helligdagsfreden

Trine Skei Grande mener det holder å vise alminnelig hensyn.

Trine Skei Grande

Kulturminister tror det er mange som føler at loven om helligdagsfred er utdatert. Her er hun avbildet på Venstres landsmøte i Tromsø i 2015.

Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Torsdag skrev NRK at politiet ble nedringt om klager på støy på Kristi himmelfart. I Fredrikstad ble Stian Georg B. Westin forstyrret i frokosten da renovasjonsarbeidere fra kommunen kom for å tømme søppel.

– Jeg synes dette gir et uheldig signal at man bruker kirketiden på en kristen helligdag til å tømme søppel, sier han.

Søppeltømming på helligdag

Stian Georg B. Westin reagerte på at Fredrikstad kommune tømte søppel midt i kirketida Kristi himmelfartsdag.

Foto: Stian Georg B. Westin

I sosiale medier har derimot flere personer tatt til orde for at det skal være tillatt å jobbe som vanlig på helligdager, selv om arbeidet er støyende.

Helligdagsfred

Grande: – Mange føler at loven er utdatert

De får støtte fra kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande. I fjor fikk forslaget om å fjerne loven om helligdager og helligdagsfreden flertall på Venstres landsmøte.

– Jeg tror det er mange som føler at loven er utdatert. Men det er ikke regjeringens politikk. Venstre har i sitt program at vi skal avvikle loven om helligdager og helligdagsfred, men det fikk vi ikke gjennomslag for på Jeløy, sier kulturministeren til NRK.

Trine Skei Grande gir mer penger til friluftsliv

Fjern loven – ta heller hensyn, er budskapet fra Trine Skei Grande når det gjelder hellidagsfred.

Foto: Gunnar Bratthammer

– Er det ikke greit å ha noen dager hvor vi lar støyende arbeid ligge?

– Jeg tenker at folk bør ta hensyn alle dager, og at det ikke skal være slik at man ikke får klippet plenen på de dagene man har fri. Men man trenger ikke å starte opp gressklipperen på full guffe klokken sju om morgenen på en felles fridag.

Grande understreker samtidig at det er viktig at samfunnet har noen fridager som er felles.

– Det er mer fri de dagene telefonen er roligere og det er tomt i innboksen, enn hvis man tar avspasering på dagene andre jobber, sier hun.

Klager over hele landet

Øst politidistrikt, som dekker Østfold, Follo og Romerike, fikk inn 20 henvendelser om støy i løpet av torsdag. Andre politidistrikt melder også om stor pågang.

– Det gikk mest på støy fra maskiner og i forbindelse med arbeider. Jeg har ikke oversikt over hvor mange oppdrag vi var ute på, men det var nok ikke høyt prioritert i forhold til andre ting, sier operasjonsleder Tom Sandberg.

Biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme sier at helligdagsfreden har både en religiøs og en tradisjonell begrunnelse, og at mennesker har godt av å ha noen dager som er annerledes enn vanlige dager.

– Jeg tenker at det er godt for mennesker å ha dager hvor det ikke er tradisjonelt støy fra arbeidslivet. Dette kan håndteres med fornuft og klokskap.

Atle Sommerfeldt

Biskop Atle Sommerfeldt mener mennesker har godt av noen annerledes dager.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Hvis det hoper seg opp med søppel, tenker du da at søppelbilene bør få kjøre?

– Da skal det være ekstreme tilfeller.

Foreslår pott med fridager

I 2019 skal Stortinget behandle en melding om helhetlig tros- og livssynpolitikk, som skal erstatte lovgivningen som finnes i dag.

Generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) mener det er naturlig at også religiøse fridager blir et tema.

– Jul og påske er nok de fleste enige i at er nasjonale høytider. Men det går an å diskutere disse litt odde dagene som mange ikke husker hva går ut på, som Kristi himmelfartsdag, Andre pinsedag og Andre påskedag, sier hun.

Joys mener det kan være en god idé å vurdere en pott med fridager som folk kan bruke som de vil.

– På den måten imøtekommer man andre religioner som trenger å ta seg fri noen dager for å feire sine helligdager, sier Joys, som i STL samler 14 ulike tros- og livssynssamfunn.