NRK Meny
Normal

Kuling og regn fra sørøst

Det er fuktig og blåser fra sørøst over hele landet.

Hvaler søndag 11.1-2009

Det blåser på Hvaler. Dette bilde er tatt søndag ved 14-tiden på Vesterøy på Hvaler. Her har det blåst 18 sekundmeter i kastene søndag.

Foto: MMS Jan Henrik Ihlebæk / NRK

På Ferder fyr ble det målt 22 meter per sekund i kastene, men gjennomsnittlig 18 meter per sekund natt til søndag.

Og det blåser fra sørøst over absolutt hele landet.

Vinden fortsetter

Uvær, høststorm

Fra storm i Moss i høst.

Foto: Espen Evensen

I sør er været imidlertid roligere sammenlignet med været fra vestlandet og nordover til Finnmarkskysten - hvor det på det meste ble målt liten storm og 25 meter per sekund i gjennomsnitt natt til søndag.

Og vinden over hele landet vil i alle fall vare til mandag kveld. Det forteller statsmeteorolog Jon Smits.

Les værmeldingen fremover her: yr.no

Hva betyr 22 meter per sekund?

Uvær hage Trara 1

For nesten nøyaktig ett år siden så det slik ut i en hage i Trara i Fredrikstad. Nå blåser det igjen men ikke riktig like kraftig.

Foto: Anders Winlund / NRK

Men hvor sterk er egentlig vinden når den måles til å gå i 22 meter per sekund, eller 22 sekundmeter som værvarslinga ofte sier?

Svaret er ganske enkelt å forklare. Gang først sekundmeterne med 3,6. Vi prøver 22 x 3,6 = 79,2. Da har vi funnet kilometer i timen.

Dermed kan du (hvis du er passasjer) rulle ned bilvinduet og føle med hånda når bilen går i omlag 80 kilometer i timen. Da kjenner du styrken av 22 sekundmeter vind . Meteorologene bruker den såkalte Beaufortskalaen .

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Anmeldt for å ha slått russ

    En deltaker på russetreffet på Fredriksten i Halden er mistenkt for å ha slått til to medruss. Personen er kjørt i politiets arrest og anmeldt. En annen sitter også i arresten etter å ha vært utagerende og overstadig beruset på landstreffet for russ.

  • Anmeldt for fyllekjøring med båt

    Ved midnatt natt til lørdag fikk politiet melding om en beruset båtfører som reiste ut fra havna i Skjærhalden på Hvaler og litt seinere kom beskjeden om at den trolig hadde kjørt på grunn. Redningsskøyta fikk etter hvert kontroll på båten ikke langt fra havna i Skjærhalden og politiet kontrollerte båtfører, melder politidistrikt Øst på Twitter. Båtfører blir anmeldt for å ha ført båt i påvirket tilstand