NRK Meny
Normal

Krydrer sykehusmiddagen med mindre kantiner

Nå blir det slutt på å måtte spise middagen på senga når det nye sykehuset på Kalnes i Østfold åpner. I fremtiden skal sultne pasienter få et matvalg.

Sykehusmat

Ved Moss sykehus har de testet ut ordningen med små kantiner og flere valgmuligheter for pasientene. Dette blir standarden når det nye sykehuset på Kalnes åpner.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Ved sykehuset i Moss har de testet ut den nye matordningen med spiserom på avdelingene. Nå kan de som vil og kan, sitte sammen i et lite spiserom på avdelingen, i motsetning til før, da all maten ble servert på brett ved sengene.

– Det er veldig bra, en kan jo få det en vil. Det blir en større valgfrihet, sier Irene Igletjern som er pasient ved sykehuset i Moss.

LES OGSÅ:

Større valgfrihet

Og denne løsningen vil være standard på det nye Østfoldsykehuset på Kalnes i Sarpsborg når det åpner neste år. Kommunikasjonssjef i Helse sørøst, Nina Kristiansen, viser stolt frem en avdeling som er under oppføring.

– Her har vi bufféområdet hvor pasientene henter seg mat. Utenom måltidene kan de sitter her når de har besøk eller vil prate med pasientene, forteller hun.

Spiseområdet legges i sentrum av en avdeling. Det vil si ett spiserom fordelt på 36 sengeplasser.

– Her koker vi grønnsaker, poteter og fisk, i tillegg skal vi lage lunsj, frokost og kvelds akkurat som vi har gjort før. Hovedretten lages sentralt, forteller seksjonsleder ved Sykehuset Østfold Moss, Ole Bertheussen

For pasientene betyr det at de får større valgfrihet, da de får mer forskjellig mat å elge mellom, og de får bedre tid til å spise.

– Pasienten kan komme i løpet av en time – og over det også – og de får varm mat. Det er viktig. Det blir ikke en stressfaktor med at alle skal ha mat på en gang, påpeker han.

LES OGSÅ:

Skal fungere i 25 år

De har hentet inspirasjon fra flere sykehus i Norge, samt Danmark, Sverige og Nederland. Alle inntrykkene er satt sammen til en ny og unik Østfold-pakke.

– Vi har funnet det som passer best for oss. Dette skal tross alt fungere i 25 år, minst, sier Bertheussen.

Han regner med at de må ansette flere på kjøkkenet når Kalnes åpnes.

– Vi skal bemanne alle buffeene som kommer. Dette er ikke gjort med tanke på å spare ressurser.

– Det som er viktig er at maten er varm. Vi har kontroll på maten helt frem til pasienten får den. Samtidig gjør vi et bedre resultat når vi vet hva vi serverer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i beiteområde

    Det brenner i 100 kvadratmeter beiteområde i Eidsberg. Brannvesenet har iverksatt slukking.

  • Mulig skogbrann i Eidsberg

    Indre Østfold brann og redning er på vei til Skjørtvedtveien der det er en mulig skogbrann.