NRK Meny
Normal

– Fred handler om mer enn å hindre krig

For 200 år siden ble Mossekonvensjonen undertegnet. I dag markerte kronprins Haakon dagen med fredstale om både fortid og fremtid.

Kronprins Haakon holder fredstalen

Kronprins Haakon holdt Fredstalen 2014 i Moss.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– For 200 år siden rett oppe i Verksgata går en 27 år gammel mann omkring. Han har det ikke så bra. Han er nær ved å sluttføre en avtale som i høy grad vil påvirke både hans eget liv og landet som han har blitt så glad i, sa kronprins Haakon i «Fredstalen 2014» under dagens hovedarrangementet på Verket Arena i Moss.

14. august er det er 200 år siden Mossekonvensjonen ble undertegnet. Våpenhvileavtalen mellom Norge og Sverige avsluttet den siste krigen mellom land i Norden.

Det markeres stort i Østfold med besøk av kronprinsparet. I fredstalen valgte kronprinsen å snakke om både historien og fremtiden.

– Kongens vanskelige beslutning ble begynnelsen på 200 år med fred mellom de nordiske landene. I dag 200 år senere, er vel Norge og Moss ganske annerledes. Men jeg tror likevel at vi som er her har mye til felles med dem som satt i Kommisjonsgården den dagen eller jobbet her på jernverket.

– Fred handler om noe mer enn å unngå krig. Fred handler om å bygge samfunn. Når vi i år feirer grunnloven feirer vi også noen valg vi har gjort sammen. Hvordan vi har valgt å bygge det norske samfunnet, sa kronprinsen.

Hør hele talen her:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Problemer med lyskryss

    Lyskrysset på Lande fungerer ikke som det skal, melder Sarpsborg Arbeiderblad. Lysene viser grønt kun 10 sekunder fra og mot Tune kirke, og viser grønt over ett minutt i kryssende vei i retning Tunejordet. Dette skal ha skapt lange køer.

  • Vil utvide akuttmottaket

    Styret i Sykehuset Østfold foreslår å utvide dagens akuttmottak med omtrent 630 kvadratmeter. Byggekostnaden vil være på omtrent 50 millioner kroner, med en byggeperiode på to år, og planlagt innflytting sommeren 2023. Forslaget må godkjennes av Helse Sør-Øst.

    Sykehuset på Kalnes
    Foto: Anette Torjusen / NRK