Hopp til innhold

Kritisk til regjeringens fravær-forslag

To og et halvt år etter at fraværsgrensa ble innført, innføres et unntak for kjøretimer. Det får blandet mottakelse.

Kjøreskoleopplæring fraværsgrense

IKKE FRAVÆR: Regjeringen vil gjøre et unntak i fraværsgrensa slik at det blir mindre fravær for elever som tar lappen i skoletida.

Foto: NRK

– Jeg er ikke veldig glad for dette forslaget. Fraværsgrensen har vært en av de beste endringene i skoleverket. Jeg håper at dette ikke blir noe av, sier rektor Kristin Danielsen ved Greåker videregående skole.

Kristin Danielsen

SKEPTISK: Rektor Kristin Danielsen ved Greåker videregående skole kaller fraværsgrensa «en av de beste endringene i skoleverket».

Foto: NRK

I 2016 ble det innført et nytt fraværssystem i videregående skoler som gjorde at elever med for høyt fravær i et fag ikke fikk standpunktkarakter. Reglene skapte stor debatt, blant annet fordi det ble vanskeligere for elevene å ta kjøretimer.

Men i Granavolden-plattformen vil regjeringen at fravær grunnet obligatoriske timer for trafikkopplæring skal unntas fra fraværsgrensen.

Det betyr at inntil 19 timer er unntatt fra det omdiskuterte fraværsregimet.

– Dette er ikke skulking

– Førerkort er en viktig del av utdanningen for mange, særlig på yrkesfagene, og jeg er derfor glad for at vi har fått gjennomslag for en mer fleksibel praktisering av fraværsreglene her, sier leder Roy Steffensen (Frp) i Stortingets utdanningskomité til NTB.

For kjøreskolene er dette svært gode nyheter.

– Vi ser at elevene ofte er slitne og uopplagte etter en lang dag på skolen. Dette gir oss muligheten til å få uthvilte og friske elever som er mottakelige for den lærdommen vi ønsker å gi dem, sier faglig leder Kjetil Boye hos kjøreskolen Mr. Traffiq.

Han får støtte av Oliwer Galicki som nå tar kjøretimer.

– Jeg syns det er bra. På skolen var det mye klaging om at fraværsregelen var dum. Det er ikke skulking å ha kjøreskoletime, sier han.

– Burde vært evaluert

For skolene er ikke dette nødvendigvis gode nyheter. Der har nemlig både Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet vært positive til fraværsgrensa.

– Gjennom denne har vi fått grep om skolehverdagen. Elevene er i timene, det er mer ro og mer forutsigbarhet. Elevene er på skolen for å lære, sier rektor Danielsen.

Foreløpig er ikke det nye forslaget fra regjeringen diskutert i Skolelederforbundet, men leder Stig Johannessen mener det kan være problematisk å endre en del av denne regelen uten å se på helheten.

– Det hadde vært greit å evaluere hele fraværsgrensa før man begynner å åpen for unntak. Ved å evaluere kunne man også sett om slikt er administrativt gjennomførbart og hva som blir konsekvensene, sier han.