Kritisk til lokalpatriotismen

Gunnar Bodahl-Johansen er svært kritisk til lokalavisenes lokalpatriotisme inn mot årets cupfinale.

Plankehaugen
Foto: Rainer Prang / NRK

Bodahl-Johansen, som er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, mener at patriotismen går på troverdighet løs, skriver Journalisten. 

Nyhetsredaktør med drakta på

- Hele vår virksomhet bygger på dette med troverdighet, og da må vi ha kritisk distanse til kildene. Der er lov å holde med noen, men pressefolk må ikke assosiere seg med kildene, sier han.

I dag kom Sandefjords Blad med sitt 64-siders-bilag til cupfinalen. Lørdag kommer Fredriksstad Blad med en 32-siders avis om samme tema. Størst oppsikt vekker kanskje Sandefjords Blads egenreklame der nyhetsredaktør Vibeke H. Jørgensen, sammen med om lag halve redaksjonsledelsen i avisa, har tatt på seg klubbens fotballdrakt.

Gunnar Bodahl-Johansen, som jo er en anerkjent aktør i presseetiske debatter, er uhyre kritisk til lokalpatriotismen.

– Jeg skjønner at dette er en stor greie i Fredrikstad og Sandefjord, men jeg er opptatt av at journalister og ikke minst redaktører ikke skjønner at publikum, leserne, må se at det er avstand mellom avisen og kildene, sier han til fagtidsskriftet.

- Handler om følelser

Gunnar Bodahl-Johansen, IJ
Foto: Rune Petter Ness, Ness, Rune Petter

Sjefsredaktør i Fredriksstad Blad, Erling Omvik og Vibeke H. Jørgensen i Sandefjord Blad, synes begge det er greit å vise engasjement i en sådan stund.

- Vi er en entusiastisk aktør og vi driver til daglig en granskende og kritisk journalistikk, men denne uka skal vi more oss, sier Erling Omvik.

Han fortsetter:

- Vi har laget et lesernes bilag. Det er leserne som har skrevet hele bilaget fra gutten som ikke vasket hendene sine på flere uker fordi han hadde hilst på en av spillerne til Svein «Kula» Halvorsen som var reservekeeper i en cupfinale og slapp inn alle målene. Dette handler om følelser, sier Omvik.

Flere andre gir også uttrykk for sin kritikk til lokalpatrioptismen før årets cupfinale.