Hopp til innhold

Kritiserer norske mudringsplaner

Planene om å sprenge vekk fjell og fjerne mudder fra sjøbunnen ved Hvaler og inn til Øra i Fredrikstad, møter motstand - også fra svensk side av grensa.

Felleskontroll av Kosterhavets nasjonalpark

Svenskene vil ha felles vern og kontroll av maritime nasjonalparker, ikke forurenset mudder fra Glomma.

Foto: Kustbevakningen

Länsstyrelsen i Västre Götaland skriver i en høringsuttalelse til Kystverket at de er bekymret for forurensing til svensk farvann. Det er kort vei fra stedet der massene skal dumpes til Kosterhavets maritime nasjonalpark.

Jessika Öberg jobber i länsstyrelsens vannavdeling. Hun sier til Strömstads Tidning at de har bedt Kystverket gjøre grundigere utredninger av konsekvensene av mudring ved utløpet av Glomma.

– Vi tror det er er fare for partikkelspredning til Sverige, og det vil vi unngå. Vi har mye verneverdig natur på den nordre delen av Bohus-kysten. Vi håper Kystverket går tilbake på planene og utreder grundigere, sier Öberg.

Merker Glomma-vannet godt

Også sjefen for Kosterhavets nasjonalpark, Anders Tysklind, har vært med på å utforme høringsuttalelsen. Han sier til den svenske avisen at det er bred enighet om å kreve at Kystverket må dokumentere at en eventuell mudring ikke får konsekvenser i svenske områder.

Länsstyrelsen skriver til Kystverket at ved høy vannstand og visse vind- og strømretninger så merkes det svært tydelig at vannet i Kosterhavet påvirkes av Glomma. Da blir vannet brunfarget og saltinnholdet synker.

Kystverkets plan er å forbedre innseilingen til Borg Havn. Høringsrunden viser at både sentrale myndigheter, kommuner og organisasjoner på begge sider av grensen er skeptiske og har mange innvendinger.

Blant de som er kritiske til mudringsplanene er Fredrikstads nabokommuner, Miljøvernforbundet, Fylkesmannen i Østfold, Miljøvernforbundet, Ytre Hvalers Nasjonalpark og Fiskeridirektoratet.

– Med all kritikken som er kommet er det rart om Kystverket ikke tar det til etterretning og gjør om på planene, sier Tysklind til Strömstads Tidning.

Også Havs-och vattenmyndigheten i Sverige har nå tatt kontakt med norske myndigheter. De ber Miljødirektoratet om ta hensyn til og forsøke å besvare «alle spørsmål og uromoment som er blitt uttrykt fra svensk og norsk side, spesielt fra frivillige og ideelle organisasjoner».

De ønsker også at norske myndigheter holder dem informert om saken.

Kystverket har ikke ønsket å kommentere noen av høringsuttalelsene før høringsfristen er ute og de har fått tid til å sette seg inn i reaksjonene som er kommet.