NRK Meny
Normal

Kritiserer regjeringens handlingsplan mot terror

Sarpsborg-ordføreren etterlyser mer penger til kommunene i kampen mot terror og ekstremisme.

Sindre Martinsen-Evje og Tone Faale

Ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje, mener det er vanskelig å få til en satsing på arbeid mot ekstremisme uten midler. Her sammen med kommunens SLT-koordinator, Tone Faale.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

– Handlingsplanen er mangelfull. Det eneste kommunene får er veiledning for mentorer og det er ikke det vi har størst behov for, sier Sindre Martinsen-Evje til NRK.no.

Ordføreren i Sarpsborg kommune savner penger til kommunene i regjeringens handlingsplan mot terror og voldelig ekstremisme, som ble lagt fram tirsdag.

30 punkter skal forebygge problematikken, men i Sarpsborg føler Martinsen-Evje at kommunene er glemt.

Ser utfordringer

– Jeg savner midler man kan søke på for å bygge videre på lokale tiltak som allerede er i gang. Vi gjør mye bra allerede, men det er vanskelig å få til en skikkelig kraftsatsning uten midler.

SLT er en samordningsmodell for lokale, forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet. SLT-koordinator i Sarpsborg, Tone Faale, er først og fremst glad for at handlingsplanen har kommet.

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen mistenker at Sarpsborg-ordføreren har lest handlingsplanen for dårlig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Samtidig ser jeg en del utfordringer. Blant annet synes jeg ansvaret er fordelt på mange departementer og jeg frykter det blir vanskelig for kommunene å få konkret hjelp når så mange deler ansvaret, sier hun.

– Må ha lest den for dårlig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) tilbakeviser kritikken han får fra Sarpsborg. Han skjønner lite av den og mistenker at ordfører Martinsen Evje ikke har lest handlingsplanen godt nok.

– Dette er en handlingsplan med 30 konkrete handlingspunkter, hvorav noen er viktige for kommunen. Dette er et virkemiddel for å hjelpe kommunene med en jobb de allerede er pålagt å gjøre, sier justisministeren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Slevik vant Europacupen

    Sleviks innebandyherrerer vant i kveld Europacupen. De slo det latviske laget Valmiera 8-5. Ryan Halldén ble kåret til Sleviks beste spiller i finalen. Slevik vant samme turnering for noen år siden. Det skriver f-b.no.

  • Etterlyser stjålet bil

    En bil ble stjålet fra et verksted i Skiptvet natt til i dag. Den stjålne bilen er en Mercedes E270, med kjennetegn CE97318. Noen nøkler til andre biler ble også tatt.