NRK Meny

Kritiserer eiernes el-utbytte

- Eierne av Østfold Energi viser ikke samfunnsansvar når de tar ut 200 millioner kroner i ekstraordinært aksjeutbytte, mener Forbrukerrådet.

Mange binder strømprisen
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Artikkelen er flere år gammel.

Olav Nyhus i Forbukerrådet mener et slikt ekstraordinært utbytte er å sende helt feil signaler ut til strømforbukerne.

 - Bransjen sliter med et dårlig omdømme. At de henter ut penger til andre formål enn å pløye det tilbake til en bransje som trenger nyinvesteringer i Norge bidrar ikke til at det blir bedre, sier Nyhus.

For det er andre gang eierne tar ut utbytte av Østfold Energi. Til sammen er det tatt ut 360 millioner kroner.

50 prosent av Østfold Energi eies av 13 kommuner i fylket, mens Østfold fylkeskommune eier 50 prosent av aksjene.

- Gir tilbake til samfunnet

Fungerende fylkesordfører, Svein Kristoffersen, har forståelse for at de voldsomt store utbyttene kan gi signaler som oppfattes negativt av forbrukere

Men å ta ut slike utbytter er nettop for å følge opp samfunnsansvaret eierne har, sier han.

- Vi har et ansvar, og vår vinkling på det er at vi bringer tilbake disse pengene til felleskapet ved for eksempel investeringer i fylkesveier og skolebygg, sier han.

Men Nyhus er ikke enig i at dette er et riktig valg.

- At de melker kraftbransjen for kapital for å fylle hull i budsjettene synes jeg ikke noe om. Det blir feil å hente penger ut fra en bransje som har et offentlig samfunnsansvar - for så å dekke oppgaver på et helt annet samfunnsområde, sier han.

Nyhus mener overskuddene fra Østfold Energi heller skulle blitt brukt på å hjelpe dem som får problemer med strømregningene.

- Når bransjen selv skaper problemer for folk, synes jeg de bør stå for dette i form av et sikkerhetsnett for dem som ikke har råd til strøm. Det andre pengene burde gått til er å få inn nyinvesteringer og vedlikehold i hele kraftbransjen, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hard festing i Halden

    Politiet i Halden har hatt en hektisk natt. En døddrukken mann på 28 år ble funnet sovende på brosteinen i sentrum før han ble plukket opp av politiet og kjørt hjem til sin mor. En 21-åring ble funnet naken og sovende utenfor en privatbolig. Han får sove ut rusen i politiets arrest. En tredje beruset mann ble hjulpet opp av forbipasserende etter at han falt i vannet fra sin egen båt. Han ble tatt hånd om av gode venner etterpå.