NRK Meny
Normal

Kritikk av barnehagetilsyn

Flere Østfold-kommuner har i høst fått kritikk av Fylkesmannen for manglende barnehagetilsyn.

Ill.foto: Barnehage
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Fylkesmannen i Østfold har de siste månedene påvist manglende tilsynsrutiner i barnehagesektoren i Rygge, Marker og Eidsberg.

Barnehagetilsynet i disse kommunene har ifølge Fylkesmannen ikke vært godt nok i forhold til regelverket. Kommunene har derfor fått pålegg om å rette opp manglene.

- Har likevel god oversikt

 Etatsjef for kultur og oppvekst i Eidsberg kommune, Brynjard Rønningen, tar kritikk på at rutinene ikke har vært gode nok, men han understreker at kommunen likevel har hatt god oversikt over barnehagene i Eidsberg.

Barn
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

- Vi har ikke latt barnehagene leve sitt eget liv. Vi har god oversikt over hva som skjer der. Men vi har ikke vært tydelige nok på når vi er tilsynsmyndighet og heller ikke hatt en klar nok plan for tilsynsarbeidet vårt, sier Rønningen.

Skal rettes opp raskt

Han lover at forholdene vil bli rettet opp så snart som mulig.

- For vårt vedkommende handler dette hovedsakelig om å dokumentere hva vi gjør som tilsynsmyndighet, og vi skal nå utarbeide en plan og etablere skikkelige rutiner for dette arbeidet, forsikrer Rønningen.

Lovendring ligger bak

Fra nyttår 2006 fikk kommunene i Norge tilsynsmyndighet overfor barnehagene, og samtidig fikk Fylkesmannen tilsynsansvaret med kommunene.

Dette er bakgrunnen for at Fylkesmannen i Østfold de siste månedene har begynt å føre tilsyn med kommunene i fylket.

Rygge kommune fikk kritikk for at det ikke var utarbeidet en overordnet langsiktig plan for tilsyn med barnehagene utover høsten 2007, og Marker fikk påtalt at det ikke er gjennomført tilsyn med verken kommunale eller ikke-kommunale barnehager i kommunen.

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vådeskudd i politigarasje

    Politiet har varslet Politidirektoratet om et vådeskudd avfyrt i politiets garasjeanlegg i Halden. Hendelsen skjedde en natt i slutten av april, da en politimann skulle pakke bort sin mp5. Politimannen sto mellom to politibiler da det skarpe skuddet gikk av i betonggulvet mellom bilene. Ingen ble skadet i hendelsen.