NRK Meny
Normal

Krise i skogbruket

Mildværet kan føre til permitteringer i treforedlingsindustrien og byggebransjen.

Tømmer
Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Skogbunnen og tømmerveiene som normalt er harde av tele på denne tiden av året, er nå kliss bløte og myke.

Dette fører til at skogsmaskinene ikke kan brukes til å føre tømmeret ut av skogen. Konsekvensen er stor tømmermangel.

 

Kristian Noer
Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

- Må ha kulde

- Nå er situasjonen slik at vi kun har produksjon på halv maskin, forteller daglig leder i skogeierforeningen Havass AB, Kristian Noer.

- Situasjonen er prekær, og vi må ha kulde innen en uke eller to, understreker han.

For tømmerlagrene i Norge er nå historisk lave. 

Problemer i flere bransjer

Og situasjonen skaper store problemer i flere bransjer.

- Lagrene er spesielt små i massevirke og på treforedlingssiden. På sagbrukssiden ser det litt bedre ut, men fortsetter mildværet vil det ikke gå lang tid før det også blir problemer på sagbrukene, sier Noer i skogeierforeningen.

Tømmer
Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Prisene opp

Ved Norske Skogs treforedlingsbedrift i Halden, Saugbrugs, lå det på tømmerlageret idag virke til kun en dagsproduksjon, og skogeierne føler seg ikke sikre på at industrien har forstått alvoret.

- For oss blir konsekvensen at vi får problemer med å fylle de industrikontraktene vi har. Industrien vil i ytterste konsekvens måtte permittere og stanse produksjonen, sier Noer.

Prisen på materialer må forbrukerne regne med stiger opptil 20%, og frykten for material-mangel førte til panikk-hamstring blant trelasthandlere før jul.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fant ikke ulykkesbil

    Politiet melder på Twitter at de ikke fant noen ulykkesbil på E6 i Råde. De rykket ut på melding om at en bil hadde "snurret". Vegtrafikksentralen øst meldte samtidig at det var redusert fremkommelighet ved ulykkesstedet.

  • Ulykke E6

    Det har vært en trafikkulykke på E6 ved avkjøringen til Råde i retning nordover. Politiet og brannvesenet er på vei. Statens vegvesen melder at det er redusert fremkommelighet ved ulykkesstedet.