NRK Meny
Normal

Snakket med harde kriminelle i jobben med ny bok

Mens forfatter Jan-Erik Fjell jobbet med sin fjerde bok, Rovdyret, snakket han med flere som har kjennskap til kriminelle miljøer som et ledd i researchen.

Jan-Erik Fjell
Foto: Remi Drageset / NRK

Blant annet har forfatteren snakket med politi, ambulanse, fengselsvesen og narkokriminelle.

- Sånn tror jeg det er for veldig mange som skriver krim. Jeg er veldig opptatt av at det er realistisk og da må jeg jo spørre dem som jobber med krim, sier Fjell.

Politi og skurker

- Jeg har vel ikke vært i kontakt med så mange skurker tidligere. Men jeg har også fått hjelp av politiet i Fredrikstad og av Kripos.

- Det er veldig mye om kokain og narkotika i boken. Der har du også brukt kilder som har gitt deg masse stoff?

- Ja, gitt meg stoff i form av tekst, ler han og fortsetter.

Jan-Erik Fjell ble tirsdag tildelt bokhaandlerprisen 2010 av kulturminister Anniken Huitfeld

Her får Jan-Erik Fjell Bokhandlerprisen 2010 av daværende kulturminister Anniken Huitfeld.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Det var mye jeg måtte finne ut av før jeg skulle begynne å skrive, og da måtte jeg oppsøke masse miljøer. De to guttene her (i boka, red. anm.) selger jo kokain i storskala, og da måtte jeg jo oppsøke noen som kjenner det miljøet veldig godt. De kunne fortelle meg hvordan det fungerer på et litt høyere plan en blant de som står på gatehjørnene bortover.

- Er det miljøer som får deg til å tenke litt på hva som skjer i samfunnet?

- Eh, ja. Det er jo ganske mørkt. Når man sier underverden, så tenker man sikkert at slik er det ikke i Oslo, og i hverfall ikke i Fredrikstad. Men det er jo en slags underverden i hver eneste by i hele landet.

- Så ikke noen slags idyll her i Østfold heller?

- I hvertfall ikke her i Østfold, sier Jan-Erik Fjell.

Halden fengsel

Bokens handling starter i Halden. Nærmere bestemt i Halden fengsel. Her sitter Oscar Fiva i fengsel for et drap han hardnakket har nektet for å stå bak. Liket ble aldri funnet og Fiva ble dømt på indisier. Han har sittet inne i åtte år når liket endelig dukker opp. Men det viser seg at liket bare har vært død i en måned.

Hovedpersonene er to bestekompiser som har gått på Trosvik skole i Fredrikstad sammen, Oscar Fiva, som nevnt, og Henrik Zahl.

- Alt starter i Fredrikstad. De var gode venner i mange, mange år. Og så er det noe som skjer, som gjør at vennskapet forfaller, forteller forfatteren om de to karakterene.

Etter hvert blir Anton Brekke satt på saken. Brekke har vært med i alle fire bøkene til Jan-Erik Fjell.

Under kan du se et intervju med forfatteren foran Halden fengsel, hvor bokens handling starter. Fjell har vært på flere besøk i fengselet i forbindelse med researchen.

Forfatter Jan-Erik Fjell forteller litt om sin nye bok, Rovdyret.

Foto/Redigering: Tor-René Stryger

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: