NRK Meny
Normal

Harde tak i ordførerforhandlinger i Spydeberg

Ordfører-kampen i Spydeberg har ført til beskyldninger om uredelig oppførsel og avtalebrudd.

Petter Schou

Petter Schou (H) kan bli ordfører i Spydeberg dersom forhandlingene med KrF og FrP fører fram.

Foto: Tomas Berger / NRK

Valglogo

Høyre, Fremskrittspartiet og KrF har en intensjonsavtale og forhandler om en felles politisk plattform.

Dersom forhandlingene fører fram, ligger det an til at Høyres Petter Schou blir ordfører og at avtroppende ordfører Knut Espeland (KrF) blir varaordfører.

– Judas-oppførsel

Tron Kallum

Tron Kallum (Sp) ble utropt til ordfører.

Foto: Privat

Men så sent som onsdag var kabalen helt annerledes. Både Høyre og Senterpartiet skal ha gitt KrF korte frister til å svare. Det endte opp med at KrF inngikk en avtale med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Smaalenenes Avis utropte Senterpartiets Tron Kallum som ordfører onsdag morgen, og Petter Schou reagerte torsdag i lokalavisen på at KrF vendte samarbeidspartnerne Høyre og Frp ryggen.

– Det er en ren Judas-oppførsel. KrF har brutt et av de ti bud; nemlig å ikke lyve, sa han.

Snudde igjen

Men allerede før torsdagsutgaven til Smaalenenes Avis havnet i postkassene sendte Høyre, Frp og KrF ut en pressemelding.

Der fortalte de at KrF nok en gang hadde snudd, og hadde inngått intensjonsavtale om å komme fram til en politisk plattform med sine tidligere partnere.

– Undertegnede beklager i tillegg den vinklingen eventuelle uttalelser har fått i morgendagens Smaalenenes Avis, skrev Schou.

KrFs forhandlingsleder Tormod Lund forklarer at de hadde følt seg presset til å inngå avtale med Senterpartiet.

– Ikke redelig

– Dette spillet ble for tøft. Vi hadde jo ikke dårlig tid. Senterpartiets oppførsel var ikke redelig. De holdt ikke det de hadde lovet, at ingen av oss skulle svare Høyre samme kveld, sier Lund.

Han forklarer at KrF ønsket å behandle spørsmålet i styret, men fikk ikke anledning til det på grunn av korte frister.

Senterpartiets Tron Kallum var i teorien ordfører i Spydeberg i et døgn. Han avviser kritikken om uredelig spill.

– Vi mener vi har kjørt en ryddig prosess. Det er flere partier som er vant til at forhandlinger kan gå over flere dager, men Høyre ville ha en avklaring den kvelden. Vi ga tilbudet til KrF om å være med oss, alternativt at Sp gikk sammen med Høyre. Da valgte KrF og si at de ble enige med oss.

– Hva tenker du om helomvendingen?

– Vi konstaterer at avtalen med KrF ikke er en avtale, det er ikke noe mer å si om det.

Beklager

Høyres Petter Schou har beklaget at det ble gitt korte frister. Etter en kronglete start på forhandlingene har han tro på at Høyre, Fremskrittspartiet og KrF skal finne en løsning.

– Vi har hatt et utmerket samarbeid i fire år, og i de samtalene vi hadde onsdag kveld var det en god tone, sier Schou.

Han tar likevel ingenting for gitt før valget er klubbet i kommunestyret.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skal sjekke hus med trafikkstøy

    Omkring to tusen boliger i Østfold er utsatt for så mye trafikkstøy at Statens vegvesen må vurdere nærmere om noen av dem må støyisoleres. Det viser en kartlegging vegvesenet har gjort. Nesten alle disse boligene ligger i de fire største byene. Vegvesenet skal først luke ut åpenbare feil, sier sjefingeniør i vegavdelingen Østfold, Jan Antonsen.

  • Båtfyll-smell for 47-åring

    En 47 år gammel mann må sone i 36 dager, etter at han med høy promille kjørte en motorbåt rett på land. Det skjedde ved Fredagshølet på Hvaler sommeren 2016. Han må også betale 160 000 kroner i erstatning til tre passasjerer som ble skadet.