NRK Meny
Normal

Krever vannkrangel trukket fra retten

Fremskrittspartiet i Halden mener det er uheldig og unødvendig av kommunen å stevne Nordby Shoppingcenter for retten i krangelen om vannavgift.

Nordby Shopping Center, Svinesund

GEBYRFRITT FIKK GEBYR. Eierne av det svenske kjøpesenteret valgte Haldens kommunes vann, fordi det var det kortere å koble seg til der enn på Strømstads hovedvannledning. I april 2006 inngikk partene en avtale, men det var først to år etter, at den fysiske tilkoblingen fant sted. Da var gebyr innført på tilkopling.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fremskrittspartiet i Halden mener det er uheldig og unødvendig av kommunen å stevne Nordby Shoppingcenter for retten i krangelen om vannavgift.

Kjøpesenteret mener kommunen har somlet med tilkobling av vann, og nekter å betale en regning på 10,8 millioner.

Det er Halden kommune som har trukket eierselskapet for retten, noe Frps gruppeleder Per Egil Evensen i den politiske opposisjonen i Halden er svært misfornøyd med.

- Vi kan ikke holde på med disse vendettaene. Det er uheldig at et offentlig organ havner i retten på denne måten, sier Evensen til NRK.no.

Saken starter i Halden tingrett 7. februar i år, og det er avsatt tre dager.

Les også:

Per Egil Evensen, Frp Halden

FOR MANGE TVISTER. - Rettsapparatet skal være siste utvei. Jeg er lei av at Halden kommune havner i tvister og krangler med omgivelsene stup i ett, sier Per Egil Evensen.

Foto: Kjetil Berg

- Alt for mange tvistesaker

Per Egil Evensen sier til NRK.no at han er lei av de mange tvistesakene Halden kommune har viklet seg inn i gjennom årene.

Han ramser opp blant annet Femsjøen-saken, Mørvika-saken og Brattskott-saken og han peker på at alle slike saker skaper negativ blest om kommunen, uansett hva bakgrunnen er.

- Det har vært alt for mange slike saker. I de årene jeg har vært med i politikken har jeg sett saker, som burde ha vært løst med forhandlinger før man trakk dem for retten. Retten må være siste utvei, sier Evensen.

Frps gruppeleder har notert seg at Haldens nye ordfører har ytret ønske om at kommunen skal fremstå med et positivt fortegn, og å unngå dårlige saker i media.

- Høyre ønsker at Halden skal framstå som en "ja-kommune". Tiden er moden for at ordfører Thor Edquist setter standarden. Vi kan ikke ha det slik som det har vært her lenger, sier Evensen til NRK.no.

Les også:

Halden tingrett

TRE DAGER OM VANN. Halden tingrett har krangelen om tilknytningsavgift på menyen fra 7. februar i år.

Foto: Rainer Prang / NRK

Nekter å betale

Nordby Shoppingcenter inngikk i 2006 en avtale med Halden kommune om å få koble seg til Haldens vannledning.

Da avtalen ble inngått var tilkobling gratis.

Det ble lagt rør fra Nordby syd for Svinesund til Ringdalsfjorden, under fjorden og fram til Sponvika der Halden kommunes vannledning ligger.

Først to år etter at avtalen ble inngått kunne man koble seg til det kommunale Halden-vannet.

Da tilkobling fant sted var gebyr innført, og regningen fra Halden kommune lød på 10,8 millioner kroner.

Eierne av kjøpesenteret mener kommunes somlet og vil ikke betale, mens det fra kommunalt hold er hevdet at det aldri forelå noen fullverdig søknad.

Kommunen kan i ytterste konsekvens si opp avtalen, og ta vannet fra kjøpesenteret.


Thor Edquist (H)

UHELDIG SAK. Halden-ordføreren utelukker ikke at han vil gå inn for å trekke vannavgifts-saken fra retten. Nå vil han snakke med svenskene om deres syn på konflikten.

Foto: Rainer Prang / NRK


- Enig med Evensen

Høyres ordfører Thor Edquist er enig med Frp i at det er uheldig for kommunen å havne i rettsaker.

- Jeg er helt enig med Per Egil Evensen i hans vurdering av at denne saken er uheldig for kommunen.

Det gir ingen positive vibrasjoner, at kommunen havner inn i rettsapparatet, sier han til NRK.no.

Edquist tok over som ordfører etter valget i fjor, og sier "Vannkrangel-saken" er arvegods, han gjerne skulle ha sluppet.

- Dette er også en sak vi har arvet fra de som har styrt kommunen tidligere. Dette er en lei sak, som jeg skulle ønske vi hadde vært foruten, sier ordføreren.

Kan komme til å trekke saken

Haldenordføreren er også leder for Grensekomiteen, som blant annet håndterer grenserelaterte spørsmål mellom Sverige og Norge, og sier han skulle gjerne ha unngått en krangel over grensen av denne typen.

Edquist sier at han umiddelbart vil sette seg inn i saken.

- Jeg ønsker å høre saken fremlagt både fra egne rekker og fra kjøpesenterets side. Noe av det første jeg skal gjøre er å få kontakt med kjøpesenterets representanter, og høre deres syn, sier han.

På foresørsel fra NRK.no til Edquist om han tror politikerne kan komme til å stoppe saken før den kommer til retten, svarer han at alle muligheter er åpne.

- Jeg utelukker ingenting. Nå skal jeg sette meg inn i saken, og så må vi trekke en konklusjon deretter. Vi har ikke lang tid å gjøre dette på, før saken går i retten, sier Edquist.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Halden tre mål bak til pause

    Det er pause i den avgjørende kvartfinalen i håndball-NM mellom Halden topphåndball og Haslum. Haslum leder 18-15.

  • Østfoldbanen stengt inntil videre

    Brannvesenet jobber fortsatt med å slukke brannen i Skjeberg. Politiet skriver på Twitter at Østfoldbanen fortsatt vil være stengt mellom Sarpsborg og Halden mens slukningsarbeidet pågår.