Hopp til innhold

Krever stans i mudderdumping nå

Sarpsborg Frp gjør felles front med hyttefolk i Ullerøy, Sponvika og Grimsøya.Krever at det ikke dumpes mer mudder fra Fredrikstad i Singleøfjorden.

Krever at mudderdumping stanses

Lokalpolitikerne Kai Roger Hagen og Rolf Agnalt mener mudderdumpingen i utenfor Grimsøya har forurenset friluftsområdene i Skjebergkilen lenge nok, og ber kommunen si nei til mer muddermasse.

Foto: Heidi Sivertzen Oksmo / NRK

Grumsete vann, gjørme i fjæresteinene, oljefilm på vannet og døde krabber langs strandkanten har fått hytteeiere og politikere i Sarpsborg til å reagere.

Forurensingen setter de i sammenheng med dumpingen av store mengder muddermasse fra innseilingen til Fredrikstad.

- Dårligste vann på 15 år


– Vi ser det jo selv, og har også masse dokumentasjon fra hytteeierne om at muddermasser flyter lenge i vannet og inn mot strendene. Det er svært mange som bruker friluftsområdene her, og vi synes det er en uting at Borg Havn skal få dumpe masse lenger enn de har gjort nå, sier Rolf Agnalt fra Sarspborg Frp.

Hyttefolk fra både Ullerøy, Sponvika og Grimsøya møtte politikerne i går ettermiddag. Da hadde protestaksjonen deres på Facebook fått over to hundre medlemmer på noen få timer.

Hyttefolk protesterer

Marit Formoe har hatt hytte i Skjeberg i årtier. Nå er hun bekymret.

– Før i tida, da vi var barn, var det dårlig vann i fjorden,da kom det forurensing fra både Glomma og Iddefjorden. Så ble det renset godt opp, og de siste årene har vannkvaliteten vært fin. Nå føler vi oss satt 15 år tilbake igjen, sier Formoe.

Selv de yngste er betenkte over badevannet sitt:

– Det er brunt og grumsete, og svanene vi ser fra hyttevinduet er hvite og fine på kroppen, men er brune på halsen fordi de ofte stikkerden i vannet, forteller Pernille Røed.

Må lagre resten på land

Borg Havn har tillatelse til å dumpe Inntil 47.500 kubikkmeter mudder ved Haslau sørvest av Grimsøya i Skjeberg, men har flere ganger måttet søke om utvidet frist fordi de ikke ble ferdige til 15. mai slik avtalen var.

Kjersti Gram Andersen er miljøverndirektør hos Fylkesmannen. Hun understreker at dumpe-tillatelsen er gitt under forutsetning av at massene ikke spres rundt i fjorden.

Mudderdumpingen har blant annet foregått med grab fra store lektere.

Dumping av mudder i Skjebergkilen

Foto: Per Arnod Wiig

Foto: Per Arnold Wiig

- Vi vil følge denne saken tett i dagene fremover. Dumpingen skal skje på en minst mulig forurensende måte. Blir de ikke ferdige, må resten eventuelt lagres på land på Øra i Fredrikstad, sier Gram Andersen.

Håper på stans i dag


Sarspborg Frp håper kommunen kan stanse videre dumping allerede i dag.

- Jeg tror få i det politiske miljøet har kjent til dette så i detalj som vi nå har fått informasjon om. Det beste ville være om vi kunne få stengt dumpingplassen permanent, men det må eventuelt skje på sikt. Det viktige nå er å hindre mer muddermasser nå i sommer, sier Kai Roger Hagen som leder i Sarpsborg Frp.

Fylkesmannen har gitt tillatelse til å dumpe masser til og med fredag, men det er under forutsetning av at Sarspborg kommune også sier ja.

– Det mener vi kommuneadministrasjonen må si nei til, slår Hagen fast.