NRK Meny
Normal

Krever oppmykning av myndighetenes ulve-nei

På 13 år med ulvesone har alle som har søkt om å få felle nærgående og plagsom ulv fått nei.

Ulv i Rakkestad

NÆRGÅENDE: I august ble denne ulven sperret inne i en saueinnhegning i Degernes. Fylkesmannen sa nei til å avlive den.

Foto: Petter Larsson/NRK

– Jeg har alltid hørt at ulven er større enn du tror. Det kan jeg skrive under på! sier sauebonde Rune Sandklev til NRK.

Rune Sandklev

LEI: Rune Sandklev har rundt 150 sauer igjen også etter at han har sendt mange til slakteriet.

Foto: Privat

I helgen kom en ulv gjennom strømgjerdet hjemme i Trøgstad og drepte en sau bare 20 meter fra husveggen hans.

Etterpå har ulven stadig vist seg i området, men ifølge Sandklev uten å vise særlig frykt for mennesker. Med barn, hunder og 150 sauer på tunet, har det preget uka.

Sammen med Østfold bondelag har han derfor søkt om å få skyte ulven, men fylkesmannen har sagt nei. Slik gikk det også da de søkte om det samme i august.

Alltid avslag

Avslagene føyer seg inn i et mønster.

Siden Østfold, Oslo, samt deler av Akershus og Hedmark ble opprettet som verneområde for ulv i 2004, har det kommet i overkant av 150 søknader om å skyte ulv som lokalbefolkningen frykter skal drepe flere husdyr.

NRKs dypdykk i miljødirektoratets rovbase viser at det har resultert i 24 såkalte skadefellinger. Men alle har skjedd utenfor ulvesonen.

Hver gang noen har søkt om å få skadefelle ulv innenfor ulvesonen, har svaret vært nei.

Begrunnelsen har blant annet vært at skadene ulven har gjort ikke er annet enn det som kan forventes av ulv. Sånt opprører Sandklev.

– Det er en tåpelig argumentasjon. Vi kan ikke regne med at husdyra våre blir spist av ulv, sier Sandklev.

Rune Sandklevs sauer

INNENDØRS: Hver kveld tar Rune Sandklev inn sauene i frykt for at ulven skal gå til angrep igjen.

Foto: Privat

Krever endring

Nå har det blitt så mye ulv at myndighetene bør myke opp på håndhevelsen av søknader om skadefelling, mener lederen i Østfold bondelag.

– Man må ta ut ulv som har avvikende adferd slik som denne. Det er helt klart i føringene for vårt område at vi må akseptere å ha ulv her, men næringen skal også ivaretas, sier Svend Arild Uvaag.

Tidligere denne uka ble det kjent at regjeringen har godkjent at det skytes 26 ulv utenfor ulvesonen.

Kan bli lisensjakt

Innen nyttår skal departementet også avgjøre om det skal jaktes også innenfor ulvesonen for å redusere bestanden.

Seniorrådgiver Susanne Hanssen i Miljødirektoratet sier slik lisensjakt er måten å regulere bestanden på, ikke å tillate flere skadefellinger.

– Juridisk skal man uansett gjøre en vurdering i hver enkelt situasjon om det skal tillates skadefelling. Den vurderingen må man gjøre uavhengig av hvor mange ulv som finnes i området, sier Hanssen.

– Må man i praksis regne med at noen sauer blir tatt innenfor ulvesonen?

– Nei, jeg skal ikke si at det i praksis er sånn. Men man gjør en konkret vurdering i hver situasjon om skadefelling er eneste mulighet. Hittil har det ikke vært tilfelle, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i apparat under operasjon

    En operasjon ved Sykehuset Østfold Moss måtte avbrytes etter 15 minutter da det plutselig slo flammer ut av et apparat på operasjonssalen. Det skriver Moss Avis. Hendelsen skjedde i desember og er meldt inn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Den kunne ha vært farlig både for kirurg og pasient, sier Tom Nordby, avdelingssjef ved kirurgisk avdeling, til avisen.

  • Vil sikre elever internett hjemme

    Ikke alle elever har tilgang til internett, pc eller nettbrett hjemme. Det bekymrer Ap-politiker og lærerskolestudent Synne Skartlien i Rygge. I kommunestyret denne uka ber hun ordføreren svare på hva som skal gjøres for å sikre at elever har nødvendig utstyr hjemme.