NRK Meny
Normal

Krever flere lastebilkontroller

Administrerende direktør i Norges Lastebileier-forbund, Geir A. Mo, frykter at konsekvensene kan bli dramatiske hvis det ikke blir satt av penger til å kontrollere flere lastebiler.

Lastebiler

Statens vegvesen har 16 kontrollører fordelt på fem stasjoner langs veiene i Østfold og Akershus.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Hvert år passerer det 660 000 vogntog over grenseovergangene i Østfold.

Lastebileierforbundet mener Statens vegvesen har for få kontrollører til å kunne stanse alle farlige kjøretøy.

– Egentlig skulle jeg helst hatt kontroll av alle utenlandske selskaper som kommer hit. Det er kanskje vanskelig å få til, men det bør i alle fall være langt flere enn det er i dag, sier administrerende direktør i Norges Lastebileier-forbund, Geir A. Mo til NRK.

Vil kreve flere penger

Statens vegvesen har 16 kontrollører fordelt på fem stasjoner langs veiene i Østfold og Akershus. De skal sjekke at bilene har sikret last, har kjettinger og at de overholder kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

Geir Mo

Administrerende direktør i Norges Lastebileier-forbund, Geir A. Mo, mener kontrollene av lastebiler må bli flere.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Lastebileierforbundet vil nå kreve at Stortinget skal sette av penger til flere kontrollører i statsbudsjettet.

– Danmark har hatt øremerkede midler til dette i et par år. Det bør vi få i Norge også, slik at vi får nok ressurser til å kontrollere de utenlandske selskapene, mener Mo.

– Det går ofte dårlig

Inspektør Arne Lerhol er glad for tiltaket, og sier konsekvensene kan bli store dersom ting ikke er i orden.

– Det går ofte dårlig hvis et stort kjøretøy ikke oppfører seg slik sjåføren ønsker. Det er store krefter i bevegelse. Med tanke på trafikksikkerheten er det viktig at ting er i orden, sier Lerhol til NRK.

Mo er enig i at konsekvensene kan bli dramatiske hvis kontrollene ikke blir flere.

– Da vil vi få flere og flere som ligger strødd langs veiene fordi de har for dårlig teknisk utrustning, og vi vil se økt ulovlig transportvirksomhet i Norge, sier han til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Halden i legevaktstrid

    Halden kommune frykter at kapasiteten på legevakten kommer til å bli sprengt hvis svenske pasienter strømmer dit. Etter at Strömstad Tidning på lederplass oppfordra svensker til å bruke akuttmottaket i Halden sier kommunalsjef Gina Anette Brekke i Halden "at hvis legevakten belastes ytterligere (…) så er det fare for at hele tjenesten bryter sammen."

  • Se 23.00-nyhetene

    Programleder: Lotte Olsen Jessa