Vil ha ferge jule- og nyttårskvelden

Bastøfergene går ikke på jule- og nyttårskvelden. Det vil mosseordføreren og Høyres Ingjerd Schou ha en endring på.

Bastø Fosen

Det er tradisjon for at Bastøfergene ikke går på jul- og nyttårsaften.

Foto: Patrik Eian Fjeldstad / NRK

Bastøfergene, som trafikkerer sambandet mellom Moss og Horten, ligger til kai på julekvelden og nyttårskvelden. Slik er det også med mange andre fergestrekninger i Norge.

I praksis er Oslofjorden stengt på de to høytidene - også fergene Strømstad - Sandefjord og Hurum-Svelvik ligger stille. Det fører til at folk som vil på besøk på motsatt side av fjorden, må kjøre om Oslo sentrum eller gjennom Oslofjordtunnelen ved Drøbak.

Fergesambandet er en del av riksvei 19, som forbinder E18 i Vestfold med E6 i Østfold.

Nå krever Høyres Ingjerd Schou, som sitter i Transportkomiteen på Stortinget for Østfold Høyre, en endring.

Ingjerd Schou på Bastøkaia

Ingjerd Schou mener det er uholdbart at Bastøfergene slutter å gå når julekvelden og nyttårskvelden setter inn.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

- Jeg forventer at sambandet er åpent, på samme måte som E6 og E18 er åpent. Det er landets mest trafikkerte fergestrekning, og de kan starte å seile allerede nå nyttårsaften, sier Ingjerd Schou.

Lite trafikk

Daglig leder for Bastø Fosen, Audun Sætre, sier det er en tradisjon at fergene ikke går på de to høytidskveldene..

- Vi er vel midt på treet når det gjelder avganger på høytidsdagene, men det er bare en tradisjon som har utgangspunkt i at det normalt er liten etterspørsel på disse kveldene, sier Sætre.

Han sier samtidig at det ikke er noen som klager på at det ikke går ferger sent på disse kveldene.

- Vil bli brukt

Mosseordfører Tage Pettersen (H), har kjempet lenge for å gjøre fergetilbudet mellom Moss og Horten bedre, og mener det er feil å argumentere med at lite trafikk skal bety stengt fergesamband.

- Det blir omtrent som om vi skulle stenge E6 på natta når det er lite med trafikk. At det ikke er etterspørsel er vel også vanskelig å måle så lenge det ikke går noen ferge. Det er sikkert en del som kunne tenke seg å dra på besøk på andre siden av fjorden, og ta fergen tilbake.

Fra 2012

Audun Sætre i Bastø Fosen er imidlertid klar for å sette inn ferger dersom det er et sterkt ønske om det, og lover å se på det allerede nå.

- Det er ikke noe problem for oss, siden vi har båtene liggende og mannskap i beredskap. Når det kommer sterke innspill på det, vil vi helt sikkert sette inn avganger neste jul, og vi skal se om vi får det til allerede nå til nyttår, svarer han.