NRK Meny
Normal

Krever færre ulver i Sverige

Jägarnas Riksförbund krever at  riksdagens avgjørelse om en svensk ulvestamme på  200 dyr gjøres om.

Ulv

Ulven har tatt livet av minst 25 hunder i Sverige i år. Nærmest daglig har svenske medier varslet om drepte hunder under høstjakten.

Foto: Reidar Mosland / Scanpix

Nærmest daglig har det i høst vært rapportert om ulv som har gått til angrep på og drept hunder flere i Sverige. 

Også travhester i Bohuslän kan ha blitt angrepet av ulv i forrige måned.

Nå har Jägarnas Riksförbund fått nok av det de mener er ulvens herjinger og de krever at riksdagen gjør om sin beslutning om at Sverige skal ha 200 ulver.

- Den høsten har vært spesiell. Aldri tidligere har vi hatt så mange døde jakthunder. Vi snakker om 25 drepte hunder så langt i år, sier Kjell Dahlin, talsmann for jegerforbundet.

Lettere å beskytte seg mot ulv

Den svenske regjeringen endret i fra 1. mai i år jaktloven, slik at eiere av tamdyr lettere skal kunne forsvare seg mot ulveangrep.

Jaktlovens § 28 er endret, og det medførte straks at  det kom søknader, bl.a. fra Värmlands Kennelklubb, som ville ha jakt på to ulver i Jangenreviret.

Kennelklubben mener ulvene oppfører seg merkelig, og at de er alt for nærgående på mennesker, bebyggelse og husdyr.

Sterk uenighet

Miljöpartiets talsmann, Peter Eriksson, er en av de som er opprørt over regjeringens endring av jaktloven, som gjør ulven fredløs.

- Regeringens beslutning medfører sterk risiko for både ulv og jerv. Det blir i praksis umulig å tiltale noen for lovbrudd, hvis et rovdyr skytes, sier han i en pressemelding fra Miljöpartiet de Gröna..

Han mener det nå blir alt for lettvint for en jeger å henvise til at ulv har vært alt for nærgående mot f.eks. hunder, eller at noen vil hevde at ulv var i ferd med å angripe tamdyr.

Men Kristdemokraten Sven Gunnar Persson fra Kumla hevder at ulvestammen er så konsentrert på forskjellige steder, at de må tynnes ut og drives til å flytte på seg.

- Det er ikke rimelig at Örebro län, Dalarna og Värmland skal ha så stor konsentrasjon av ulv, sier han til Sveriges Radio Örebro.

Flest ulver i Sverige

I følge tall fra det svensk-norske ulveprosjektet Skandulv var det denne vinteren (2006-2007) minst 136, maksimalt 169 ulver i Sverige og Norge til sammen.

98-121 av disse dyrene hadde fast svensk tilhold, mens det i Norge var registrert 19-23 ulver.

19-25 av ulvene, enkeltvis eller i familier, streifer også ofte frem og tilbake over grensen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.