Krever erstatning etter 24 år

Mannen som i 1983 ble fengslet mistenkt for å ha drept Inger Johanne Apenes i Fredrikstad, vil om kort tid kreve erstatning for uberettiget straffeforfølgelse.

Tidligere siktet for Apenes-drapet

Den tidligere drapssiktede mannen lot seg intervjue av NRK tidligere i år

Foto: NRK

Advokat Frode Sulland bistår den 68 år gamle mannen som tilbrakte et halvt år i fengsel for drapet som ble oppklart i mars i år, da en 42 år gammel mann tilsto knivdrapet han utførte bare 13 år gammel.

Sulland sier til Fredriksstad Blad at det endelige kravet vil være klart om noen uker.

Belastning

Det vil trolig både ta for seg de seks månedene i varetekt, økonomisk tap som følge av at 68-åringen mistet jobben og belastninger mannen har hatt ved å leve med mistanken hengende over seg.

68-åringen sier han av mange har vært stemplet som en morder helt til saken ble oppklart - til tross for sin uskyld.

- Når jeg tenker på saken, og ikke minst på barna mine som hadde en far som satt i fengsel siktet for drap, så er det veldig vondt.

Det fortalte han til NRK da den egentlige drapsmannen meldte seg for politiet i år.

Og mannen får støtte av advokat Cato Schiøtz. Han mener den tidligere siktede nå må få erstatning fra Stortinget.

- I dag ville mannen automatisk fått erstatning for uberettiget fengsling, men reglene var ikke slik på begynnelsen av 1980-tallet. Hans eneste mulighet for erstatning er derfor at Stortinget gir ham billighetserstatning, sa Schiøtz tidligere i år.

- Har ikke krav på noe

- Formelt har ikke mannen i dag krav på noe som helst, men det stempelet mannen har båret i alle disse årene tilsier at han bør søke - og at Stortinget bør innvilge ham en billighetserstatning, sa Schiøtz.

Han mente det faktum at mannen satt i varetekt i seks måneder, og at saken bare ble henlagt på grunn av bevisets stilling - har bidratt til det forferdelige stempelet han har fått.

- Begrepet justismord forbindes normalt ikke med uberettiget fengsling av personer som siktes. Denne saken har imidlertid et annet innhold.