NRK Meny
Normal

Krever at Ryanair endrer kontraktene

Luftfartstilsynet krever at Ryanair endrer kontraktene til alle de 180 ansatte ved basen på Rygge.

Ryanair

Ryanair har under en uke på seg til å endre arbeidskontraktene for 180 ansatte tilknytta basen på Rygge. Ellers risikerer de bøter fra norske myndigheter.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Luftfartstilsynet utførte et såkalt HMS-tilsyn hos Ryanair på Moss lufthavn Rygge i juni i år. Der kom det fram at arbeidskontraktene for kabinansatte og piloter ikke sier noe om arbeidstid eller pauser.

Nå krever tilsynet at Ryanair innen 19. desember endrer alle de 180 arbeidskontraktene på Rygge, slik at det går fram hvilken arbeidstid den enkelte arbeidstaker har.

Trond Eirik Strand

– Vi er i en god dialog med Ryanair om å få inn bestemmelser om arbeidstider og pauser, sier leder for flymedisinsk seksjon i Luftfartstilsynet, Trond-Eirik Strand.

Foto: NRK

– Kontraktene skal tilfredsstille norsk arbeidsmiljølov, sier leder for flymedisinsk seksjon i Luftfartstilsynet, Trond-Eirik Strand.

Risikerer dagsbøter

Strand understreker at uten slike bestemmelser kan en arbeidsgiver uten forvarsel redusere arbeidstiden til en ansatt uten at dette er kontraktsbrudd.

– Det skal ikke herske tvil om hvor mye de skal jobbe i henhold til arbeidskontrakten, slår Strand fast.

Tilsynet på Rygge skjedde etter at Ryanair hadde hatt sin norske base på Rygge i over tre år, og jevnlig fått kritikk fra norske fagforbund for dårlige arbeids- og lønnsforhold.

I sitt brev til Ryanair 22. november skriver Luftfartstilsynet at de vil vurdere dagmulkter dersom kravet om endrede kontrakter ikke oppfylles.

Trond-Eirik Strand håper dette ikke blir nødvendig, og sier de er i god dialog med Ryanair.

– Ryanair har svart oss positivt, men vi er fortsatt i en dialog for å se hvordan dette kan løses.

Parat: – Viktig for konkurransen

Ryanair har i sine skriftlige tilsvar til Luftfartstilsynet sagt at de anser irsk avtalerett som gjeldende for sine ansatte som er knyttet til basen Rygge.

Vegard Einan, nestleder i Parat

Nestleder i Parat, Vegard Einan.

Foto: NRK

Alle de 180 arbeidstakerne bor i nærheten av Rygge, og starter og avslutter arbeidet her. I løpet av dagen jobber de om bord på flyene som flyr internasjonale ruter.

Fagforeningen Parat synes Luftfartstilsynet gjør rett i å stille krav til Ryanair.

– Det er viktig for konkurransen i forhold til norsk-utenlandske selskap i Norge, og det er viktig for norske arbeidstakere og også andre arbeidstakere fra andre land som er i Norge, sier nestleder i Parat Vegard Einan.

Ryanair ønsker ikke å kommentere saken så lenge den pågår med norske myndigheter.

God fredagskveld og velkommen til sending fra Østfold:
Fagforeningen Parat synes Luftfartstilsynet gjør rett i å stille krav til Ryanair. Flyselskapet har nå under en uke på seg til å endre arbeidskontraktene for 180 ansatte tilknytta basen på Rygge. Ellers risikerer de bøter fra norske myndigheter.
Fagforeningen Parat synes Luftfartstilsynt gjør rett i å stille krav til Ryanair. Flyselskapet har nå under en uke på seg til å endre arbeidskontraktene for 180 ansatte tilknyttet basen på Rygge. Ellers risikerer de bøter fra norske myndigheter:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 22:55!

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».