NRK Meny
Normal

Krever akutte tiltak mot oljesøl

Skipsvraket i Mossesundet lekker rundt et tonn olje i døgnet. Nå krever Bellona at Kystverket gjør strakstiltak.

Oljesølet i kanalen i Moss
Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

- Kystverket må ta ansvar for "Nordvard" og gjøre noe nå, krever Marius Dalen, fagansvarlig for miljøgifter i Bellona.

Vraket av skipet "Nordvard" i Mossesundet har vært en forurensningkilde i årevis, men nå er situasjon akutt.

I september ble det oppdaget en kraftig oljelekkasje fra det gamle skipsvraket. Skipet lekker fortsatt, og på det verste har det lekket  over et tonn med dieselolje fra vraket i døgnet. 

- Akutt situasjon

Dette krever akutte tiltak, mener Bellona.

- Det er ikke uventet at man har en oljelekkasje fra Nordvard. Det har skjedd jevnt og trutt, men nå har vi en akutt situasjon, sier Marius Dalen, fagansvarlig for miljøgifter i Bellona.

I et møte mellom Moss kommune og Kystverket i slutten av september ble det sagt at det gamle skipsvraket Nordvard kan tømmes for olje tidligst om en måned. Så lenge situasjonen er akutt, blir det for dumt å krangle om regningen, mener Dalen.

- Når det er en akutt situasjon, har Kystverket alle muligheter til å sette i gang tiltak og sørge for en inndekning av regninga i ettertid, sier Dalen.

Han sammenligner Nordvard med Server-havariet utenfor Fedje tidligere i år. Der var det snakk om rundt 300 tonn bunkersolje, og Kystverket reagerte med det samme.

- Kan ikke la det skure og gå

Nå mener Bellona at myndighetene må reagere raskt for å sørge for at 200 tonn olje fra Nordvard slipper ut i Mossesundet.

- Nå snakker man jo om at man har utslipp tilsvarende ett tonn i døgnet. Da er det helt klart at her må noe gjøres. Dette er en ikke en situasjon man bare kan la skure og gå til vraket eventuelt har tømt seg selv for olje. Det kan vi ikke godta, så her må Kystverket sette i gang tiltak snarest mulig, sier Dalen.

Selv om ansvaret ligger hos Kystverket, så vil ikke Dalen frita Moss kommune for alt ansvar for den situasjonen man ser i Mossesundet nå.

- Moss kommune kunne sikkert ha gjort mer for å sikre vraket da det lå i ro og det ikke var en akutt forurensningssituasjon, og det kan godt hende at de kunne ha utøvd mer press på de sentrale myndighetene. Men sånn som situasjonen er nå, så er det Kystverket som er ansvarlig for å gjennomføre tiltak, sier Dalen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Sjekker hygienen ved kiosker

  Steder som serverer hurtigmat, som bensinstasjoner og storkiosker, kan nå vente seg besøk av Mattilsynet i Østfold og Follo.

  Mattilsynet sjekker renhold, personlig hygiene og om maten oppbevares som den skal.

 • Skjebnemøte for sykehusdirektør

  Det er innkalt til ekstraordinært styremøte ved Sykehuset Østfold HF mandag. Eneste sak er direktørens fremtid. Det skriver Dagens medisin.

  Sykehuset har lenge slitt med et høyt antall korridorpasienter, og et akuttmottak som er for lite. Enkelte avdelinger sliter dessuten med kapasitetsproblemer. Dette, kombinert med Ebbesens lederstil, har ført til en stadig større misnøye med ham som sykehusdirektør, skriver Dagens medisin.

  Sykehusdirektør og ambulansepersonell står ved inngangen til akuttmottaket ved Sykehuset Østfold