NRK Meny
Normal

Krever akutte tiltak mot oljesøl

Skipsvraket i Mossesundet lekker rundt et tonn olje i døgnet. Nå krever Bellona at Kystverket gjør strakstiltak.

Oljesølet i kanalen i Moss
Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

- Kystverket må ta ansvar for "Nordvard" og gjøre noe nå, krever Marius Dalen, fagansvarlig for miljøgifter i Bellona.

Vraket av skipet "Nordvard" i Mossesundet har vært en forurensningkilde i årevis, men nå er situasjon akutt.

I september ble det oppdaget en kraftig oljelekkasje fra det gamle skipsvraket. Skipet lekker fortsatt, og på det verste har det lekket  over et tonn med dieselolje fra vraket i døgnet. 

- Akutt situasjon

Dette krever akutte tiltak, mener Bellona.

- Det er ikke uventet at man har en oljelekkasje fra Nordvard. Det har skjedd jevnt og trutt, men nå har vi en akutt situasjon, sier Marius Dalen, fagansvarlig for miljøgifter i Bellona.

I et møte mellom Moss kommune og Kystverket i slutten av september ble det sagt at det gamle skipsvraket Nordvard kan tømmes for olje tidligst om en måned. Så lenge situasjonen er akutt, blir det for dumt å krangle om regningen, mener Dalen.

- Når det er en akutt situasjon, har Kystverket alle muligheter til å sette i gang tiltak og sørge for en inndekning av regninga i ettertid, sier Dalen.

Han sammenligner Nordvard med Server-havariet utenfor Fedje tidligere i år. Der var det snakk om rundt 300 tonn bunkersolje, og Kystverket reagerte med det samme.

- Kan ikke la det skure og gå

Nå mener Bellona at myndighetene må reagere raskt for å sørge for at 200 tonn olje fra Nordvard slipper ut i Mossesundet.

- Nå snakker man jo om at man har utslipp tilsvarende ett tonn i døgnet. Da er det helt klart at her må noe gjøres. Dette er en ikke en situasjon man bare kan la skure og gå til vraket eventuelt har tømt seg selv for olje. Det kan vi ikke godta, så her må Kystverket sette i gang tiltak snarest mulig, sier Dalen.

Selv om ansvaret ligger hos Kystverket, så vil ikke Dalen frita Moss kommune for alt ansvar for den situasjonen man ser i Mossesundet nå.

- Moss kommune kunne sikkert ha gjort mer for å sikre vraket da det lå i ro og det ikke var en akutt forurensningssituasjon, og det kan godt hende at de kunne ha utøvd mer press på de sentrale myndighetene. Men sånn som situasjonen er nå, så er det Kystverket som er ansvarlig for å gjennomføre tiltak, sier Dalen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.