NRK Meny
Normal

Krepsesmitte funnet i Mossevassdraget

Mattilsynet forbyr krepsing nedenfor Steinkistedammen etter funn av høye konsentrasjoner av smitte.

Edelkreps.

Kreps har blitt borte i flere områder nedenfor Tangenelva, sier Mattilsynet.

Foto: Tove Fugelsnes / NRK

– Det betyr at krepsing i vassdraget må opphøre umiddelbart, sier seniorinspektør Lars Erik Rondestveit i Mattilsynet, avdeling Østfold og Follo.

Mattilsynet melder at det ble gjort funn av høye konsentrasjoner av krepsepestsmitte i vannprøver fra Tangenelva i Ytre Enebakk, som knytter sammen innsjøen Våg og Mjærvann. Nedenfor demningen ved Steinkistedammen blir det forbudt å fange kreps, så snart Mattilsynet får satt fast en soneforskrift, opplyser etaten.

Laster kart, vennligst vent...

De siste dagene har flere meldt fra til Mattilsynet om at krepsen har blitt borte fra Mjærvann og Hobølelva. Veterinærinstituttet har tatt vannprøver flere steder i området. Mattilsynet tror krepsepesten kan ha utryddet kreps i området.

– Det som er viktig nå, er at folk som ferdes ved eller i disse vassdragene ikke må flytte fisk eller kreps ut av vassdraget, sier Rondestveit.

– Meld heller fra til Mattilsynet hvis du kommer over død kreps. Fiskeutstyr som er brukt i Mossevassdraget må også desinfiseres før det tas i bruk andre steder.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 18.50: Se Østfold-nyhetene

  • Stenger E18 stenger en uke

    En strekning av E18 i Eidsberg og Marker må stenges én uke for asfaltarbeid, skriver Smaalenenes Avis. Asfalten har smuldret opp på grunn av frostsprenging i rumlefeltet midt i veien. Stein herfra har ført til steinsprut som har ødelagt mange frontruter. Nå velger Vegvesenet å asfaltere omtrent to kilometer på nytt, skriver avisa.