NRK Meny
Normal

Krepsesmitte funnet i Mossevassdraget

Mattilsynet forbyr krepsing nedenfor Steinkistedammen etter funn av høye konsentrasjoner av smitte.

Edelkreps.

Kreps har blitt borte i flere områder nedenfor Tangenelva, sier Mattilsynet.

Foto: Tove Fugelsnes / NRK

– Det betyr at krepsing i vassdraget må opphøre umiddelbart, sier seniorinspektør Lars Erik Rondestveit i Mattilsynet, avdeling Østfold og Follo.

Mattilsynet melder at det ble gjort funn av høye konsentrasjoner av krepsepestsmitte i vannprøver fra Tangenelva i Ytre Enebakk, som knytter sammen innsjøen Våg og Mjærvann. Nedenfor demningen ved Steinkistedammen blir det forbudt å fange kreps, så snart Mattilsynet får satt fast en soneforskrift, opplyser etaten.

Laster kart, vennligst vent...

De siste dagene har flere meldt fra til Mattilsynet om at krepsen har blitt borte fra Mjærvann og Hobølelva. Veterinærinstituttet har tatt vannprøver flere steder i området. Mattilsynet tror krepsepesten kan ha utryddet kreps i området.

– Det som er viktig nå, er at folk som ferdes ved eller i disse vassdragene ikke må flytte fisk eller kreps ut av vassdraget, sier Rondestveit.

– Meld heller fra til Mattilsynet hvis du kommer over død kreps. Fiskeutstyr som er brukt i Mossevassdraget må også desinfiseres før det tas i bruk andre steder.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.