– Dette har vært helt håpløst

Johnny Arnesen kan endelig legge en lang kamp mot kommunen bak seg.

Johnny Arnesen

Johnny Arnesen i Varnaveien Mineralvann kommer i fremtiden til å be om ekstra garantier

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Vi kommer nok til å be om ekstra garantier i fremtiden når det dreier seg om store leveranser, sier Johnny Arnesen, eier og daglig leder av Varnaveien Mineralvann.

Han er én av over 60 kreditorer som har ventet på oppgjøret etter at Visit Moss-boblen sprakk. Turiskontoret i Moss, som også har vært eid av flere andre kommuner måtte avvikles da regnskapet viste knallrøde tall.

I dag ble kreditorlisten presentert for formannskapet i Moss og den viste at selskapet skyldte 2,34 millioner kroner. For kreditor Arnesens del, har dette ført til at tilliten til Moss kommune er svekket.

– Tilliten er litt brutt, men nå hjalp det fælt i dag. Alle er enige om at dette har vært helt håpløst, men det er bra det løser seg. Det er vi glade for, sier han.

SE VIDEO: – Politikerne vil dekke selskapets gjeld

Moss kommune dekker den resterende gjelden til Visit Moss.

May Hansen (SV), Sindre Westerlund Mork (V) og Kjellaug Nakkim forteller om de politiske beslutningene i Moss i forbindelse med Visit Moss-saken.

Politianmeldte styret i Visit Moss

Flere av kreditorene gikk til det skrittet å politianmelde styret i Visit Moss. Om de nå trekker anmeldelsen vites ikke.

– Det er en vurdering vi må ta i samarbeid. Jeg har ikke snakket med noen av de andre kreditorene ennå, sier Arnesen.

I tillegg har leder i avviklingsstyret i Visit Moss, advokat Even Rønvik, anmeldt styrelederen for grovt underslag.

Etterforskningen gjøres av Follo-politiet, da Østfold-politiet er en av kreditorene.

LES OGSÅ:

Mener kommunens omdømme har fått seg en knekk

Moss

Det var et enstemmig formannskapsmøte som stilte seg bak avgjørelsen om å ta regningen etter Visit Moss-krasjen.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Under dagens formannskapsmøte var politikerne enige fra første stund at de skulle rydde opp i problemet, og etter en drøy times debatt ble det et enstemmig flertall for å ta regningen.

– Det var veldig viktig for oss å rette opp dette, og det var et riktig tidspunkt å gjøre det på. Det var viktig at våre små lokale bedrifter ikke lider på grunn av feil i selskapet Visit Moss. Derfor gikk vi inn med hundre prosents dekning, Kjellaug Nakkim (H).

Hun mener at kreditorene kan forvente seg et oppgjør ganske raskt, og hun håper at kommunens omdømme kan berges.

– Jeg håper vi kommer til å rette opp dette fremover. Omdømmet fikk en knekk. Jeg tror at kreditorene nå også er positive – de sa vi tok til vettet nå. Men vi kunne ikke gjøre dette før vi visste nøyaktig hvilke beløp vi skulle dekke, sier hun.

– Vårt ansvar å rydde opp

Visit Moss

I dette bygget ble Visit Moss drevet.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

May Hansen i SV synes saken rett og slett var pinlig for kommunen.

– Det var viktig at kreditorene får det de skal ha. Dette er en sak som er ganske pinlig for Moss kommune. Det er ikke kommunen som har driftet selskapet, men det er vårt ansvar å rydde opp, sier hun.

Ifølge Sindre Westerlund Mork (V), så oppfatter innbyggerne at dette hele tiden har vært et kommunalt ansvar.

– Og da har de sagt at det er greit at vi bruker skattebetalernes penger for å rydde opp. Vi tar det ansvaret da innbyggerne har gitt tydelige tilbakemeldinger, sier han til NRK.no.

Størstedelen av utgiftene til selskapet stammer fra grunnlovsjubileet i Moss i fjor.

Bevilget 694.000 kroner ekstra

Under formannskapsmøtet i dag var det stor enighet om at Moss kommune skal ta regningen og dekke kreditorenes krav. Uenigheten gikk på tidspunktet.

– Dette er en politisak som er under etterforskning. Spørsmålet er om vi skal dekke kravene før eller etter at saken er ferdig etterforsket, sier Tomas Colin Archer (Ap).

Et fellesforslag fra partiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti fikk flertall i formannskapet, dermed er kreditorene sikret sine penger.

I forslaget ligger det at Moss kommune bevilger 694.000 kroner i tillegg til det som er foreslått av rådmannen, slik at kreditorenes krav innfris 100 prosent.

Det at Moss kommune dekker tapene, betinger da også at kommunen har rett til en eventuell erstatning dersom dette blir aktuelt.