NRK Meny
Normal

Krangler om atom-kontroll

Institutt for Energiteknikk og Miljøstiftelsen Bellona er i tottene på hverandre over atomenergibyråets første kontroll av Haldenreaktoren noensinne.

Institutt for energiteknikk, IFE Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

Bellona har lenge ønsket at reaktoren fases ut. Reaktoren er nå 50 år gammel, og en av verdens eldste forskningsreaktorer som fortsatt er i drift.

Nå skal både IAEA og Statens Strålevern sjekke reaktoren, og vurdere om en ny driftskonsesjon skal gis, når den nåværende går ut 1. januar 2009.

Jukser nok ikke

I dag og i morgen er representanter fra IFE og IAEA i møter for å planlegge sommerens omfattende kontroll. Bellona presiserer at de ikke regner med at noen av kontrollinstitusjonene vil jukse.

- Så langt setter vi lit til at både Statens Strålevern og IAEA vurdere sikkerheten riktig, presiserer Nils Bøhmer.

Er tjent med videre drift

Men samtidig mener Bellonas atomekspert at de og atomenergibyrået har ganske forskjellige ting på dagsorden.

- IAEA har jo en egeninteresse av å promotere sivil bruk av atomkraft. Så de vil nok være mer positive til Halden-reaktoren enn det vi er, sier Bøhmer. En del undersøkelser har vist at de prøver å tone ned konsekvensene av for eksempel Tsjernobyl-ulykken.

- En del undersøkelser har vist at de prøver å tone ned konsekvensene av for eksempel Tsjernobyl-ulykken, sier Bøhmer.

- En underlig påstand

Det er en påstand som får IFE-folket til å heve øyenbrynene. Dette er en underlig ¨påstand fra Bellona, sier sikkerhetssjef Atle Valseth ved Halden-reaktoren.

- IAEA er garantisten i det internasjonale samfunn både på det å ivareta og gi råd om atomkraftssikkerhet. Skulle de være subjektive, så går det ut over organisasjonens renommé. De er veldig bevisst på å behandle alle på en riktig, objektiv og korrekt måte.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: