NRK Meny
Normal

Fisken gir kyllingbøndene millionsmell

Butikkene kjører på med fiskeannonser mens kyllingsbøndene taper millioner.

Fiskedisk

TILBUD: Flere matvarekjeder promoterer fisk i stedet for kylling.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Nå varsler Nortura enda flere kutt og det ligger an til at samvirkebøndene må redusere med ni millioner kyllinger i år.

– Urovekkende

Helt siden i fjor har kyllingproduksjonen gått ned, og bøndene taper rundt 150.000 hver på at det nå er fisken som blir promotert i butikkene. Det sier Jan Arne Broen i Norsk Fjørfelag til Nationen.

Hender som skjærer kyllingfilet

I HARDT VÆR: Norske kyllingprodusenter sliter med salget.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Det ser mer urovekkende ut enn vi kunne ventet. Nedgangen kommer trolig som en kombinasjon av at matvarekjedene kjører på med kampanjer for fisk i stedet for kylling. I tillegg til at flere har blitt skeptiske til kylling etter all mediaoppmerskomeheten om antibiotiakresistens i fjor høst, sier han til samme kilde.

Han frykter nå at denne nedgangen vil fortsette ut hele året.

Fiskedisk

ATTRAKTIVT: Fiskediskene bugner, mens salget av kylling har gått kraftig ned.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

75 millioner kroner i tap

Tall fra Landbruksdirektoratet viser at nedgangen har fortsatt inn i det nye år. I fjor ble det klekket nesten tre millioner færre kyllinger her i landet, mens bare i de to første månedene i år er nedgangen på 1,3 millioner kyllinger.

Nortura sier nå at nedgangen blir enda større en ventet.

– Bakgrunnen er markedsutviklingen. Kuttene er svært ufordrende for kyllingprodusentene, men når en ikke har avsetning på kyllingen, må produksjonen reduseres, sier Hans Thorn Wittussen, konserndirektør for råvare og medlem i Nortura til Nationen.

Det betyr kutt på ni millioner kyllinger og mange tomme kyllinghus.

– Den enkelte bonde får raskt nær 150.000 kroner i tapt inntekt på reduksjonen. For næringen kan det bety rundt 75 millioner kroner i tap, sier Broen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha østersdugnad langs kysten

    Tusenvis av oss ble med for å rense strendene for søppel, nå vil Oslofjordens Friluftsråd ha folk til å plukke stillehavsøsters. Arten har etablert seg med rekordfart langs hele Østfoldkysten. Friluftsrådets direktør Rune Svensson håper folk stiller opp på denne ryddeaksjonen også.

    Hånd med stillehavsøsters
    Foto: Trausti Sigurdsson
  • Prøvde å smugle butikkinnredning

    En estlender ble i går ettermiddag stanset med 17 kolli med butikkinnredning på vei inn i landet over Ørje. Innredningen skulle videre til et firma, opplyser sekssjonssjef Gro Lene Gundelsby ved Ørje tollsted til NRK. Varene er deponert, slik at firmaet kan hente de senere hvis det blir klart at de har handlet i god tro. Sjåføren må betale et forelegg på 25.000 kroner, opplyser politiet til Smaalenenes Avis.