Kraftig brann på gjenvinningsanlegg i Fredrikstad

FREDRIKSTAD/OSLO (NRK): Det brant kraftig i søppel på området til Østfold Gjenvinning natt til fredag. Først tidlig fredag morgen fikk brannvesenet kontroll.

MASSIV SORT RØYK: Brennende søppel og papp følger med røyken 70–80 meter opp i lufta. Foto: Sebastian Nordli/NRK

Ved 23.20-tiden torsdag kveld rykket nødetatene ut til en brann i en bygning hos Østfold Gjenvinning i Fredrikstad. Politiet meldte om full fyr i søppel og papp.

Flammene sto høyt opp i været da nødetatene kom til stedet, og brennende søppel fulgte med den tykke røyken 70-80 meter opp i lufta.

– Det brenner kraftig i restavfall som forskjellige bedrifter har levert inn. Vi tror ikke det er fare for spredning, men det kan vi ikke garantere nå. For brannvesenet handler det nå om å begrense brannen slik at den ikke sprer seg videre, sa politiets innsatsleder på stedet Johnny Sannes, til NRK i 01-tiden.

Brannvesenet i Fredrikstad fikk bistand av kolleger fra Sarpsborg og Moss gjennom natten.

Fremdeles røyk

Først ved 05.30-tiden fredag morgen opplyste brannvesenet at de hadde kontroll på brannen og at det var liten fare for spredning videre.

– En hjullaster drar ut søppel samtidig som brannvesenet slukker. Vi har fem mann som jobber med etterslukking, de holder nok på noen timer utover dagen, sa vaktleder Leif Høyland ved Øst 110-sentral til NRK to timer senere.

Det er imidlertid fremdeles røykutvikling fra anlegget og politiet oppfordrer folk i området til å holde vinduer lukket og lufteventiler stengt.

Ingen skadet

Anlegget til Østfold Gjenvinning ligger på Øra i Fredrikstad. De mottar årlig rundt 55.000 tonn avfall fra forskjellige bedrifter i distriktet.

Brann på Frevar i Fredrikstad

Røyken fra brannen kunne ses fra både Kråkerøy og Fredrikstad sentrum.

Foto: Beate Grøndahl/NRK

Store deler av søppelet som brant lå under et overbygg med stålkonstruksjon. Natt til fredag var det stor fare for at bygget skulle rase sammen.

– Det er begrenset skade på utstyret. Det er overbygget på mottaket som har fått størst skade, sier daglig leder Ronny Andresen hos Østfold Gjenvinning til Fredriksstad Blad.

Han forteller videre at mottak av avfall er i gang tilnærmet som normalt.

Ifølge innsatsleder Sannes kom ingen personer til skade i brannen. Det er uavklart om det var personer på stedet da det begynte å brenne, og brannårsaken er så langt ukjent.