NRK Meny
Normal

Kostbart Cuba-samarbeid

Kulturutvekslingen mellom Fredrikstad og vennskapsbyen Bayamo på Cuba ble ikke helt som forventet.

Illustrasjonsfoto
Foto: Syversen, Johnny / Scanpix

På tirsdagens pressekonferanse tar kultur- og næringssjef i Fredrikstad kommune, Dag Willien Eriksen, selvkritikk.

Lav standard

Cubanske orkestermedlemmer gjestet Fredrikstad, mens Fredrikstad Storband besøkte Bayamo. Mens de fikk en god mottagelse, ble cubanerene møtt på en helt annen måte.

I juni avslørte Demokraten at Fredrikstad kommunes gjester ble innlosert i en slitt bolig med lav standard. Noe de måtte betale 10.000 kroner for i leie.

I tillegg skal de cubanske orkestermedlemmene ha betalt 20.000 kroner i et formidlingshonorar som kommunen skulle ha for å leie ut bandet til en byråleder og en Frp-politiker, skrev avisen.

Kinosjef Olav Kjeldsen skal ha truet en av bandmedlemmene på sms etter at de hadde uttrykt misnøye.

 

Dårlig kommunikasjon

Kommunen har evaluert kultursamarbeidet med Cuba og tirsdag ble innholdet i evalueringen kjent.

-Vi ser i ettertid at to måneder var en veldig lang periode, som har bydd på en del utfordringer. Vår planlegging har vært mangelfull, og vi har til en viss grad også slitt med kommunikasjonen mellom de involverte aktørene, sier kultur- og næringssjef  Dag Willien Eriksen til Radio Fredrikstad.

Doblet budsjett

Besøket skulle i stor grad være selvfinansierende. Nå sitter kommunen igjen med en regning på 30.000 kroner.

- Andelen til Fredrikstad kommune har doblet seg, og vi har brukt ca 30.000 mer enn planlagt på prosjektet. Det er synd, men kostnadene er en naturlig følge av besøket. Det koster mye å ha ti musikere her, men vi har kommet ganske godt ut av det, forklarer Willien.

 -Privat karakter

Kultur- og næringssjefen legger til at han er stort sett fornøyd med besøket.

- Vi har fått videreført kulturavtalen. Det er del ting vi kan bli flinkere til, blant annet være litt tydligere på rollefordeling.

Willien ønsker ikke å utdype kinosjef Olav Kjeldsens rolle i cuba-samarbeidet, ei heller hans angivelige "sms-trusler".

-Den saken bærer preg av å ha privat karakter, og vi ser for øvrig på det som en personalsak, sier han til Radio Fredrikstad.

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil vurdere fiskekvoter i fjorden

    Fiskekvoter for fritidsfiskere i Oslofjorden bør vurderes for å redde sårbare fiskebestander. Det mener Miljøpartiet de Grønne. Havforskningsinstituttets overvåkning på Skagerrak-kysten og i Ytre Oslofjord har i flere år vist at forekomstene av kyst-torsk ligger på et historisk bunnivå. Stortingskandidat for MDG i Østfold, Håkon Borch, mener det også kan være nødvendig å begrense yrkesfisket i fjorden.