Normal

Kosovofly gir nattebry

Halvparten av landingene etter stengetid på Moss Lufthavn Rygge skjer på en enkelt rute. Kosovoflyet har vært forsinket hver gang det kommer tilbake på sin ukentlige tur.

Norwegian-fly i luften
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

NETT-TV: Første fly fra Rygge til Kosovo

NETT-TV: Åpningen av Moss lufthavn Rygge

Totalt hadde Moss Lufthavn Rygge ti landinger etter stengetid 23.30 i juli. Det er Samferdselsdepartementet som har fastsatt lukketiden.

BILDEGALLERI: Se det første flyet ta av fra Rygge

Nå viser det seg altså at en enkelt rute sørger for halvparten av de såkalte nattlige landingen. Flyet fra Pristina står for de fem seneste landingene.

På stengetid

Markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge, Silje Thoresen, sier forsinkelsene helt og holdent skyldes forhold ved flyplassen i Kosovo og ikke på Rygge. Flyet har på det seneste landet klokka 00.15.

- Rygge har nå en punktlighet på over nitti prosent, som er meget bra. Det er forhold i Pristina som gjør at de kommer for sent tilbake, påpeker hun.

Samtidig er det slik at Kosovoflyet etter ruta skal lande på minuttet da Rygge skal stenge, altså 23.30. Dermed er det ikke noe rom for forsinkelse.

- Det er klart at det er noe av årsaken til at det blir brudd på stengetiden, sier Thoresen.

Se bilder fra Moss lufthavn Rygge

Sommerrute

Totalt var det ti sene landinger i juli. Fem av dem var innenfor ett kvarter, resten altså som følge av et kronisk forsinket fly fra Kosovo.

- Vi regner med at det blir færre sene landinger når Pristina-ruta opphører i slutten av august. Så får vi se hva vi gjør til neste sommer.

De resterende fem sene landingene på andre ruter skjedde innen ett kvarter etter 23.30.

Luftfartstilsynet har vært klare på at Moss Lufthavn Rygge må gjøre noe med relativt mange overskridelsene av stengetiden. Lufthavnen på sin side har svart at det må være et visst rom for forsinkelser.

HØR: Legger ned rute fra Rygge

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: