NRK Meny
Normal

Korn fra ølproduksjon blir dyrefôr

Kornrestene etter ølbrygging er som avfall å regne for ølbryggere. Men det finnes absolutt nytteområder for avfallsproduktet.

Mask fra ølproduksjon blir dyrefôr

Hos Nøisom Caft Beer i Fredrikstad sender de mask videre som oksefôr

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Når man brygger øl, blir man sittende igjen med store mengder fuktig korn, også kalt mask eller mesk.

Hos Nøisom Craft Beer i Fredrikstad sitter bryggmester Stig Lundh igjen med 400 kilo vått korn etter en bryggedag. For han er mask et avfallsprodukt, men for andre kan det være en ressurs.

– Det er enten søppel eller dyrefôr. Det er fortsatt næringsstoffer igjen i kornet, en masse fiber som dyra trenger. Jeg tror de synes det er godt, også, sier Lundh.

– Slikker bøtta ren

Thor Karstensen, gårdsbruker

Gårdsbruker Thor Karstensen lar gjerne dyra sine spise mask.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Og at mask i aller høyeste grad kan brukes som dyrefôr, det kan gårdsbruker Thor Karstensen bekrefte. Han lar mer enn gjerne kuene sine dytte i seg avfallsproduktet fra Nøisom.

– Vi synes det er fint som fôrrasjon, det er absolutt verdi i det. Dessuten slipper Nøisom å kjøre det på søppelfyllinga. Det er litt uvant for dem å spise ren mask, men kuene slikker bøtta ren når de får litt tid på seg, forteller han.

Det er litt uvant for dem å spise ren mask, men kuene slikker bøtta ren når de får litt tid på seg.

Thor Karstensen

Nøisoms oppfetning av okser er ikke det eneste eksempelet på gjenbruk etter ølproduksjon. For eksempel henter storfebønder daglig mask hos Borg bryggerier, mens gjærrester går til grisebønder.

Christer Edvardsen ved Ego bryggerhus sier til NRK at han ringer den lokale grisebonden når han er ferdigbrygget, så kommer bonden og henter.

Dyra ser ut til å sette pris på avfallsproduktet etter ølbrygging

Dyra ser ut til å sette pris på avfallsproduktet etter ølbrygging.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Men til informasjon for deg som nå sitter og drømmer om en biff og svinekjøtt som smaker av øl: Du må nok drømme videre.

– Nja, det er snakk om såpass lite at kjøttet nok ikke vil smake øl, ler Thor Karstensen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stort ølbeslag på grensa

    Tollerne på Svinesund fant 22,5 tonn øl på et polskregistrert vogntog mandag morgen. Vogntoget krysset grensa på E6, og alkoholvarene var merket som energidrikk i papirene, opplyser kontorsjef Wenche Fredriksen på Svinesund tollsted. Sjåføren er hentet av politiet.

    Ølbeslag 23.10.17
    Foto: Tomas Berger/NRK
  • Alvorlig skadd etter fall

    Personen som ble skadet i et arbeidsuhell på Manstad kjøtt i dag tidlig betegnes som alvorlig skadd. Han er flydd til Ullevål sykehus med luftambulanse. Til NRK sier politiet at mannen falt ned i et seks meter dypt hull, og arbeidstilsynet er varslet.