NRK Meny
Normal

Kontrollutvalget i Sarpsborg trakk seg

Et enstemmig kontrollutvalg i Sarpsborg kommune bestemte seg i kveld for å trekke seg fra sine verv. Utvalget føler at det ikke lenger har bystyrets tillit.

Martin Engeset

Martin Engeset forteller at kontrollutvalget i Sarpsborg kommune følte at utvalget ikke lenger har bystyrets tillit.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Jeg tror nok denne saken kommer til å gå inn i norgeshistorien som en unik sak, som dessverre ikke setter Sarpsborg kommune i et spesielt heldig lys, sier utvalgets leder Martin Engeset (H).

Engeset forteller at det hele har bakgrunn i et spørsmål om ytringsfriheten er ivaretatt for ansatte i Sarpsborg kommune.

– Det er en veldig viktig, prinsipiell sak som kontrollutvalget har arbeidet med siden i mars i år, sier han.

Oppdrag fra bystyret

Kontrollutvalget fikk oppdrag fra bystyret å undersøke vilkårene for de ansattes ytringsfrihet i Sarpsborg kommune.

– I dette arbeidet fant vi det nødvendig å begjære innsyn i dokumenter og e-post som kunne belyse hva som er situasjonen. Vi har fått henvendelser fra mange enkeltansatte som mener seg krenket og trakassert. Derfor krevde vi å få innsyn i en del materiale for å belyse og komme til bunns i saken, forteller Engeset.

Et enstemmig utvalg gikk av

Sindre Martinsen-Evje (Ap)

Ordfører Sindre Martinsen-Evje sier bystyret må ta kontrollutvalgets avgjørelse til etterretning.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Innsynskravet fra kontrollutvalget ble avslått av bystyret i møtet i november. Det opplever utvalget som mistillit til kontrollutvalgets arbeid.

Et enstemmig kontrollutvalg, bestående av Martin Engeset (H / leder), Kjersti Tharaldsen (A / nestleder), Thor Erik Forsberg (A), Kjell Erik Skaug (FrP) og Inger Marit Sverresen (KrF) valgte å trekke seg fordi utvalget opplever at det ikke er en reell vilje blant flertallet i bystyret til å komme til bunns i denne saken.

– Det blir litt merkelig når de som skal kontrolleres skal bestemme hva kontrollørene skal få se, sier Engeset.

– Tar det til etterretning

– Dette må bystyret ta til etterretning. Vi får ta en sak på det når den kommer og velge et nytt kontrollutvalg, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Ordføreren viser til at saken gjaldt er spørsmål om det skulle gis innsyn i e-post og datafiler, og at det ble avslått av flertallet fordi kommunen hadde fått en uttalelse fra Datatilsynet som mente at hjemmelsgrunnlaget var sterkt betenkelig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skogbrann i Østfold under kontroll

    Etter at brannhelikopter og brannvesenet rykket ut til en skogbrann i Rømskog i Østfold, har brannmannskapene etter hvert fått kontroll på flammene. Det skriver NTB.

  • Ikke kontroll på Rømskog-skogbrann

    Et område på 100X20 meter på Stangebrot i Rømskog brenner. Brannvesenet er på stedet, men har foreløpig ikke kontroll på brannen. Skogbrannhelikopteret er rekvirert.