NRK Meny
Normal

- Politiet må luke ut de som har kriminelle intensjoner

Østfold politidistrikt må kontrollere alle asylsøkere som tar seg inn til Norge via fylket. Å la de dra rett til Politiets utlendingsenhet i Oslo er ikke aktuelt, forteller politimesteren i Østfold.

Grensekontroll

Tre nye asylsøkere på vei inn i Norge.

Foto: Birger Kjølberg

De kommer inn til Norge med buss, bil og tog, men for mange asylsøkere blir Østfold første stopp i Norge. For både tollvesenet og politiet stopper asylsøkere på veien - å la de dra rett Politiets utlendingsenhet i Oslo er ikke aktuelt, sier politimester i Østfold politidistrikt, Steven Hasseldal.

Det er viktig å huske at blant disse asylsøkerne så er det andre typer personer med kriminelle intensjoner, som opererer med falske id-papirer og som vi ikke ønsker inn i landet.

Steven Hasseldal, Politimester i Østfold Politidistrikt

– Det som noen kanskje reagere på er at vi tar folk av tog og buss for så å kjøre de til Sarpsborg for å registrere de, mens de kunne ha sittet på bussen helt inn til Oslo.

Steven Hasseldal

Politimester i Østfold, Steven Hasseldal

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Ikke sløsing med ressurser

Politimesteren forteller at de er pålagt å gjøre en grundig sjekk av de som kommer inn til landet. For det er langt fra alle som kommer som har lovlig opphold.

– Blant asylsøkerne kommer det også en del illegale innvandrere, som har blitt utvist tidligere eller har kriminelle intensjoner, og de ønsker vi selvfølgelig å luke ut .

Gjør en grundig sjekk

De som kommer til landet blir derfor grundig kontrollert i forhold til ID-papirer og i forhold til registrering.

– De med falske ID-papirer er ikke alltid så enkelt å avdekke og man må noen ganger inn i systemene for å sjekke de. Så vi er nødt til å gå inn å skanne fingeravtrykk osv. for å få et riktig bilde av dette.

ID-skanner

Politiets mobile ID-skanner, som er tatt i bruk i grenseområdet.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: