Hopp til innhold

Kongekrabben har nådd Østfoldkysten

– Kan være snakk om en katastrofe, sier daglig leder Kurt Allan Hansen hos Fjordfisk etter funn av den svartelistede krabbearten.

kongekrabbe

En teinefisker utenfor Hvaler fikk med den russiske kongekrabben da han dro opp teinene sine.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Obs! Dette var NRK Østfolds aprilspøk i år.

Det er en teinefisker på Hvaler som har meldt ifra til Fjordfisk om fangst av den russiske kongekrabben vest for Torbjørnskjær.

– De er jo så store, så den hadde ikke kommet seg inn i teina, den satt klistret fast på utsiden med beina rundt teina, sier daglig leder Kurt Allan Hansen ved Fjordfisk.

Den svartelistede krabbearten er uønsket i norske farvann, fordi den ikke finnes her naturlig.

Aldri sør for Bergen

Kurt Allan Hansen

Daglig leder Kurt Allan Hansen frykter at kongekrabba skal etablere seg langs Østfoldkysten.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Det er kun snakk om ett individ så langt, men Hansen på Hvaler ser ikke bort ifra at det nå er flere kongekrabber langs Østfoldkysten

– Det kan ikke bare være den ene skapningen, så vi får høre litt med myndighetene og få i gang en form for testfiske, slik at vi om ikke annet får fisket den vekk, sier han til NRK.no.

Det er ikke observert kongekrabbe sør for Bergen før, og Hansen synes det er trist dersom det viser seg at arten nå etablerer seg lenger sør.

– Det er rett og slett helt hinsides. Vi har spøkt om når den skal komme hit, for vi har jo sett hva den har gjort nordpå. Jeg vil gå så langt som å si at det er en katastrofe hvis kongekrabba er i ferd med å etablere seg så langt sør, sier han.

Les også:

Tror den har vandret

Han er spesielt bekymret for hva en etablering av kongekrabbe kan ha å si for nasjonalparken på Hvaler.

– Man kan jo bare tenke seg hvordan det blir når man vet hvordan den herjer i bunnfaunaen. Vi vet ingenting enda. Men det er rett og slett et kjempetankekors. Vi har satt spørsmålstegn ved norsk fiskeripolitikk når det gjelder kongekrabber, det er jo en skapning vi ikke ønsket nordpå heller.

Hansen håper at krabba som nå er fanget er satt ut av mennesker, men han frykter at den har vandret hit av seg selv.

– Ja, jeg tror det. Det er mange forskere som har sagt at det bare er et tidsspørsmål før man risikerer at den kommer så langt sør. Nå viser det seg jo at den er her. Det er helt, helt utrolig, mener han.