NRK Meny
Normal

Stengte kone og to barn inne i flere døgn

En 29-åring er dømt til fengsel for å ha stengt sin kone og to barn inne i et soverom i rundt to døgn. Mannen skal også ha truet kvinnen på livet, og de to barna skal ha vært vitne til at mannen kastet kvinnen rundt på kjøkkenet og slo henne med et støvsugerrør.

Halden tingrett
Foto: Rainer Prang / NRK

Ifølge dommen har mannen opptrådt truende, aggressivt og voldelig overfor sin kone. Barna, en stedatter som var 6 år i fjor og deres felles spedbarn, så det som skjedde da han slo og lugget moren.

I retten hevdet mannen at han ikke var skyldig etter tiltalen, står det å lese i papirene fra Halden tingrett.

Kom til Norge uten lovlig opphold

Kvinnen bodde i Norge da hun giftet seg med den tiltalte mannen for noen år siden. Han levde da i Kosovo, og de to bodde bare sporadisk sammen etter at de giftet seg. Etter hvert søkte de om familiegjenforening. Søknaden ble avslått av UNE i fjor høst. Likevel dukket den 29 år gamle mannen opp i Norge i desember i fjor.

Rimelig raskt etter at han kom til Norge uten lovlig opphold startet ekteparet å krangle. Dette har ført til håndgemeng, trusler og innesperring, men de to forklarte seg helt ulikt i retten om det som skjedde i desember i fjor, skriver Halden tingrett.

Sperret inne på soverom

Kvinnen fortalte i retten at mannen skal ha vært sjalu og at første resultat av det ble en knust datamaskin.

Første juledag skal den mest alvorlige krangelen ha startet. Kvinnen forklarte at den startet da hun ble klar over at mannen ikke hadde lovlig opphold, og at hun ikke ville være med på lovbrudd.

Den tiltalte ektemannen nektet da kvinnen å forlate leiligheten og i et basketak ble kvinnen etter hvert stengt inne på et soverom med den eldste datteren. Her ble den da seks år gamle jenta vitne til volden mot sin mor.

Under politiets undersøkelser i etterkant ble det funnet hårrester etter konen og den eldste jenta på kjøkkenet. Det ble også funnet et støvsugerrør henslengt på soverommet. Her ble det funnet blodrester fra kvinnen.

Fikk ikke mat

De fikk ikke mat på soverommet de dagene de var innesperret, mens spedbarnet fikk noe ferdigmat på glass. Retten mener det lille barnet bare ikke fikk nok mat.

I sin forklaring sier kvinnen at da hun antydet at hun ville skilles, truet mannen med å drepe henne. Truslene skal ha blitt hørt av seksåringen.

De slapp først ut fra soverommet da den tiltalte foreslo at de skulle reise til Sverige. Under bussreisen til jernbanestasjonen holdt mannen spedbarnet slik at kona ikke turte å stikke av.

Først på toget i Sverige klarte hun å forlate mannen ved Trollhättan stasjon med begge barna. Hun unnskyldte seg med at hun ville skifte på babyen. Hun tok med seg barna hjem til Norge, oppsøkte et familiemedlem og varslet politiet.

Mannen ble pågrepet noe senere da han kom til kvinnens leilighet i Halden. Han har sittet i varetekt siden da.

Ble tvunget til Norge

Den tiltalte mannen mener han ble tvunget til Norge av sin kone. Hun skal ha truet med å skade barna hvis han ikke kom hit.

I Norge skal kona ha vært sjalu på hans kontakt med familie i Kosovo og skal ha knust mobilen hans. Han hevder kona også knuste pc-en mot hodet hans og at hun skal ha brukt støvsugerrøret mot ham, ikke motsatt, som kvinnen forklarte.

Det ble ikke funnet blåmerker på mannen da han ble pågrepet i Norge.

29-åringen hevdet også at han var innesperret på et soverom i flere dager og bare slapp ut for å bruke toalettet. Under dette skal kona ha vært på shoppingtur i Sverige med en venninne. Venninnen forklarte i retten at hun ikke var i Sverige rundt disse dagene, og det er ikke funnet noe pengeuttak på konas konto i Sverige i perioden, skriver tingretten.

Tror ikke på ektemannens forklaring

I sin oppsummering skriver Halden tingrett at de velger å feste lit til konens forklaring og finner det lite sannsynlig at hun skal ha stengt mannen inne på et soverom. En slik handling bryter med den kulturelle bakgrunnen de to har.

Retten tror ikke på mannens forklaring og mener han har vært voldelig og sperret kona og de to barna inne på et soverom i to døgn.

For grov vold og trusler dømmes mannen til fengsel i ett år og ni måneder. Han er også dømt til å betale oppreisning og erstatning på over 200.000 kroner til de tre. Mannen har sittet i varetekt siden episoden skjedde i desember i fjor.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Billigere å handle i Sverige

    Endringer i kronekursen har gjort det betydelig billigere å handle i Sverige de siste månedene, skriver E24.

    – Det er 5–6 prosent rabatt på valutakursen siden nyttår i tillegg til allerede lave priser. Nå blir det ekstra mye å spare på grensehandel og Sverige-turen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til nettstedet.

  • Sarpsborg innebandy-kvinner ute

    Sarpsborg tapte to kamper og spilte en uavgjort i helgens NM-sluttspill i innebandy. Dermed går de ikke til NM-semifinalen.