NRK Meny
Normal

Kommunikasjonssvikt kan føre til feilmedisinering

Pasienter risikerer feilmedisinering på grunn av dårlig samarbeid mellom Sykehuset Østfold og hjemkommunen, viser et tilsyn Fylkeslegen har utført.

Et brett med piller.

Hver femte pasient fikk ikke de medisinene de fikk på sykehuset, etter at de kom hjem, viser Fylkeslegens tilsyn.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Et tilsyn fra fylkeslegen viser at blant annet informasjonen om medisinbruken ofte blir feil fra Sykehuset Østfold til hjemmetjenestene i kommunen.

Dette er et alvorlig problem, mener revisjonsleder Håkon Løes hos fylkeslegen i Østfold.

– Dette er et lovbrudd. Det er alvorlig, det å ikke ha en måte å sikre at de legemidlene som man administrerer på vegne av pasienter, er de medisinene pasienten skal ha, sier Løes.

Feil i hver femte medisinliste

Fastlegene til 45 pasienter som nylig var skrevet ut fra sykehus, ble spurt om medikamentlistene som fulgte med pasienten fra sykehuset. Hver femte pasient fikk oppgitt feil i listene i forhold til de medisinene de fikk før de ble innlagt. Sykehuset Østfold ser alvorlig på dette, sier fagdirektør Stein Bruland.

Stein Bruland, fagdirektør Sykehuset Østfold

Dette er et alvorlig og komplisert problem som vi skal til bunns i, er svaret fra sykehusets fagdirektør Stein Bruland.

Foto: Sykehuset Østfold HF

– Vi har fått en foreløpig rapport vi kommer til å gå inn i, og det er klart at det er kjempeviktig at vi får til dette.

Pasienter blir ikke hørt

Fylkeslegens tilsyn er gjort med pasienter fra Askim og Fredrikstad. Tilsynet slår fast at samarbeidet mellom Sykehuset Østfold og kommunene er for dårlig. Blant annet skal pasienten eller de pårørende få si sin mening om hva de ønsker fra kommunen etter utskrivning. Bare i halvparten av de undersøkte utskrivningene er det dokumentert at pasienter og pårørende har fått oppfylt denne retten, sier Løes hos fylkeslegen.

– Dette er en typisk situasjon der både sykehus og kommune har et ansvar. Kommunens ansvar er å sørge for at pasienten får medvirke i det tilbudet som pasienten skal ha etter at pasienten kommer hjem fra sykehuset. Her må kommunene og sykehuset snakke sammen og finne gode løsninger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 23.15