Hopp til innhold

Kommuner «friskmeldes» for E.coli

Råde kommune regner ikke med flere E.coli-tilfeller i bygda. Den siste tiden er tre barn på Østlandet innlagt på sykehus, smittet av bakterien som kan gi nyresvikt.

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom

. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Råde kommune

I Råde kommune er det ikke ventet at det skal dukke opp flere E.coli-tilfeller.

Foto: Anders Winlund / NRK

– Man kan kanskje si at kommunen er friskmeldt. Folkehelseinstituttet leter etter smittekilden i hele Norges land. Fokuset er ikke rettet mot Råde eller noen av de andre kommunene som har hatt smitteutbrudd, sier helse- og sosialrådgiver i Råde kommune, Sonja Rønningen.

Tre barn fra Oslo, Bærum og Råde i Østfold er i løpet av de to siste ukene lagt inn på Oslo universitetssykehus med symptomer på hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) - en alvorlig nyresykdom som skyldes E.coli-bakterien.

LES OGSÅ:

Smittekilden ikke påvist

To av barna som har fått påvist E. coli, er smittet fra samme kilde. Det viser prøvene analysert ved Veterinærinstituttet men noen smittekilde er ennå ikke påvist, selv om både barnehagen og maten hjemme hos barna er undersøkt.

Fredag valgte Råde kommune å holde et informasjonsmøte med foreldrene i bygda, etter at flere bekymrede foreldre ringte kommunen og etterlyste informasjon.

Runar Henriksen

Runar Henriksen synes informasjonen kommunen ga var for dårlig i begynnelsen.

Foto: Tor René Stryger/NRK

– Jeg synes at det var veldig dårlig informasjon til å begynne med. Ikke noen plakater med informasjon om når, hvor og hvordan, det kom først i etterkant. Jeg synes at vi burde fått informasjon om dette tidligere, sa Runar Henriksen til NRK.

LES OGSÅ:

Mener møtet var oppklarende

– Det er fortsatt noen som er redde for smitte, men vi hadde en god dialog med foreldrene som fikk høre smittelegen Robert Magnusson orientere og svare på spørsmål. Foreldrene bekreftet at de var beroliget etter det møtet med Magnusson, sier Sonja Rønningen.

I Bærum ble flere barn tatt ut av Nadderudskogen barnehage, etter at et fem år gammelt barn ble lagt inn på Rikshospitalet med den alvorlige E.coli infeksjon.

– Vi tar alle forholdsregler, og gjør heller èn test for mye enn en for lite, sa smittevernoverlege i i Bærum kommune, Bjørg Dysthe.