Normal

Kommunen vil stoppe oversvømmelsene

De hardest rammede huseierne i Fredrikstad får nye rørsystemer til våren. - På tide, mener de selv.

Oversvømt kjeller
Foto: Kai Henning Jakobsen

Oversvømt kjeller

Forsikringsselskapene nærmest drukner i erstatningskrav etter at det har vært store regnskyllet på Østlandet.

Foto: Kai Henning Jakobsen
Oversvømt kjeller

- Det er jo egentlig skrekkelig at vi har trengt å gå gjennom dette såpass mange ganger. Etter tredje og fjerde gangen så begynte vi ganske fort å miste motet, sier Christian Pilestrand på Christianslund.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Fredrikstad kommunes mål er at man nå skal stoppe vann og kloakk som flere år på rad har flommet inn i kjellerne til beboere i byen.

Nå er det bestemt at på Christianslund, et område på Lisleby og i Kjølberggaten på Sellebakk får nye rørsystemer til våren.

LES: Rørproblem til milliarder

- Endelig

Større overvannsledninger skal dele overvann og kloakk fra husene, og hindre at kjellerne blir oversvømt når det kommer store mengder med regn.

Beboer på Christianslund i Fredrikstad, Christian Pilestrand, har opplevd marerittet fire ganger og er lykkelig over at kommunen endelig tar tak i problemet.

- Saken har jo blitt utsatt helt siden 2001, men det er jo veldig fint at vi kan få forsikringer om at noe endelig kan skje på vårparten, sier han til NRK.

- Vært påkjenning

Dermed slipper han og mange andre som har vært berørt av problemet forhåpentligvis nok en gang å risikere at kjellerne blir ødelagt av vann og kloakk.

LES OGSÅ: Rørproblem til milliarder

Men han syntes kommunen har brukt alfor lang tid før de endelig tok tak i problemet.

- Det er jo egentlig skrekkelig at vi har trengt å gå gjennom dette såpass mange ganger. Etter tredje og fjerde gangen så begynte vi ganske fort å miste motet. Kona mi har også vært gravid to ganger og det var ikke akkurat helsebringende å bo i huset, sier Pilestrand.

Lang prosess

Overingeniør på vann og avløp i Fredrikstad kommune, Arnfinn Hansen, forteller at man nå har tatt tak i problemet.

- Vi har satt i gang prosjektering av nye rørsystemer i de tre områdene som er hardest rammet av tilbakeslag. Det er på Christianslund, et område på Lisleby, og på Kjølberggaten på Sellebakk, Hansen til NRK.

- Hvorfor har ikke kommunen gjort noe med problemet før?

- Det har vært en prosess som har vart, og vi har vært nødt til å ta ett steg av gangen, for å si det sånn. Men nå er tiden moden for å ta disse tre områdene, sier Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Temperaturen økt mest i Fredrikstad

    Fredrikstad havner på andreplass i en analyse fra EDJNet av temperaturøkningen det siste århundret i 558 europeiske byer, melder Nettavisen. Øverst er den svenske Kiruna, der snittemperaturen har økt med 3 grader, det samme som i Fredrikstad.

    Rundkjøring Nabbetorp Fredrikstadbrua
    Foto: Tor René Stryger / NRK
  • Følger bortkommen båt i havn

    Høstmørket er her og navigering om natten er krevende, skriver Redningsselskapet på Twitter. Redningsskøyta RS Elias fra Moss følger en bortkommen båt trygt i havn.