– Vil ikke gjennomføre region-forslag om Ap vinner valget

Stortingsrepresentant for Østfold Arbeiderparti, Stein Erik Lauvås, mener det ikke er logikk i den nye storregionen med Østfold, Akershus og Buskerud.

Stein Erik Lauvås (Ap) er partiets førstekandidat-

Stein Erik Lauvås (Ap) mener det er et merkelig opplegg å slå sammen de tre

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Det bryter for det første med vedtaket som Østfold Arbeiderparti har gjort. Vi ønsker ikke denne løsningen. Det bryter også med vedtaket som Østfold fylkesting har gjort, og det bryter med vedtaket i Akershus fylke som heller ikke ønsker den løsningen.

Bakgrunn: Stortinget banker trolig "Viken" gjennom

Mener det ikke løser noen ting

Ifølge Aftenposten blir Østfold, Akershus og Buskerud en region 1. januar 2020. Lauvås sier det er håpløst.

– Det er ingen logikk i det som legges frem. De kommer ikke med noen nye og større oppgaver som dette skal løse. Jeg stusser faktisk på hva som ligger bak.

Lauvås er heller ikke fornøyd med at Oslo slipper unna.

– To av tre fylkeskommuner har sagt at dette er en løsning man ikke ønsker. Og så lar man Oslo ligge i midten og splitte sammenhengen.

Stortingsrepresentant Lauvås sier det blir andre boller om Ap kommer i regjering.

– Arbeiderpartiet kommer til å stemme imot dette forslaget. Og vi kommer heller ikke til å gjennomføre dette forslaget dersom Arbeiderpartiet skulle komme i regjering fra høsten av, sier han bestemt.

Hadde foretrukket en deling langs Oslofjorden

Senterpartiets gruppeleder på fylkestinget, Johan Edvard Grimstad, er heller ikke glad for en region sammen med Buskerud.

– Det er faktisk veldig lite samkvem mellom Buskerud og Østfold. Jeg syns at hvis man først skulle ta et slikt grep, så kunne man vist mot og delt det langs Oslofjorden, sa Grimstad i går kveld.

Store likheter mellom byene

Høyres gruppeleder på fylkestinget, Simen Nord, er ikke enig i kritikken og peker på flere likheter mellom fylkene.

– Det gjelder avstanden til hovedstaden, det er likheter i næringsstrukturene og begge har både bynære strøk, og distriktsområder. Det er store likheter mellom byer som Drammen og Fredrikstad, og Halden og Kongsberg, med sin teknologiske industri som svarer godt til det de har i Halden.