NRK Meny
Normal

De gule klumpene er vegetabilsk olje

Prøvene til Forsvarets forskningsinstitutt gir et lite svar på de mystiske gule klumpene på Hvaler.

Anne Marit Kolbeinsen
Foto: Christin Olsen/NRK

Mystiske klumper på Hvaler

Frivillige på Hvaler har allerede vært ute og samlet sammen flere av klumpene som er skyldt i land. Resten av arbeidet blir en sak for kommunen.

Foto: Christin Olsen/NRK
Øystein Hansen

Brannsjef i Fredrikstad og Hvaler Øystein Hansen.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Det var i helgen at de mystiske gule klumpene ble funnet flere steder på Hvaler. Prøver av klumpene ble sendt til både Eurofins på Kambo og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Det er nesten ren vegetabilsk olje, type raps eller palmeolje. Men helt nøyaktig hva det er vet man ikke før flere prøver er tatt. Men dette er jo mat, så det er ikke farlig. Det var en deilig bekreftelse å få, sier brannsjef i Fredrikstad og Hvaler Øystein Hansen til NRK.

Skal være ufarlig

I går ble det kjent at klumpene inneholder forbindelsene toluen, benzen og xylen, som blant annet brukes i løsemiddel.

Men det skal kun være snakk om små mengder.

– Vi gikk ut i går og sa at man skal være forsiktig, fordi det kan være løsemidler i det. Men det er snakk om veldig små mengder. Vi har fått beskjed om at det ikke er noen fare å håndtere stoffet, det er den beste nyheten vi kunne få. Men det anbefales likevel bruk av hansker, sier Hansen.

De jobbes fremdeles med å finne ut hvor klumpene stammer fra. Ifølge den svenske avisa Bohusläningen kan de stamme fra slimbelter i Kosterhavet.

Arbeidet med å rydde opp klumpene som fremdeles ligger ute vil nå bli tatt over av Hvaler kommune.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Dømt for rekruttering til IS

  Ubaydullah Hussain er i Borgarting lagmannsrett dømt til ni års fengsel blant annet for å rekruttere Thom Aleksander Karlsen fra Halden til terrororganisasjonen IS. Han er også dømt for IS-medlemskap og ytterligere ett tilfelle av terrorrekruttering.

  Ubaydulla Hussain
 • Skaug selger masse kopper

  Forfatter og artist Trygve Skaug fra Båstad i Trøgstad har solgt hele 20 000 poesikopper, melder Smaalenenes Avis.
  Trygve Skaug har laget krus med egen poesi på med så stort hell at han har annonsert to nye varianter som lanseres i februar.

  Trygve Skaug
  Foto: Kim Erlandsen / NRK