Normal

Klart for paintball-merking av elg

Direktoratet for Naturforvaltning åpner for bruk av paintball-utstyr til merking av elg og andre hjortedyr.

Vil jakte elg med paintball

Illustrasjonsbilde.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Direktoratet for Naturforvaltning har gitt tillatelse til å bruke paintball-utstyr for å merke elg og hjortedyr blant annet i Bodø.

- Grei metode for merking av elg

Paintball-våpen skyter patroner med farget blekk.

Nå skal store mengder elg som trekker inn til Bodø sentrum merkes på denne måten.

I Østfold er det foreløpig ikke behov for slik merking, sier viltforvalter Åsmund Fjellbakk hos Fylkesmannen i Østfold, men han synes metoden er en god idé.

- Jeg synes det er en grei idé. Det er en enkel metode som er ufarlig for dyra. Andre metoder for å merke elg er mer tungvinte og krever at man bedøver elgen. De er også mer kostbare, sier Fjellbakk.

- Må ha tillatelse

Han understreker imidlertid at det kreves tillatelse for slik merking og at det ikke er fritt frem for enhver å skyte på elg med paintball-utstyr.

- Slike forsøk med dyr skal forhåndsgodkjennes. Det er visse prosedyrer som skal til før man får tillatelse, sier Fjellbakk.

Han forteller at det foreløpig ikke er noe behov for slik merking i Østfold.

Spesielle forhold i Bodø

- Det er ikke slik at nå skal vi gjøre dette overalt. Dette avhenger av behovet. I Bodø er det et påtagelig problem med elg om vinteren, og der trenger man å vite om det er noen bestemte elger som flytter inn og bor i byen eller om det er et større antall elger som bare går innom byen. Dermed kan man klare å finne ut om byen har mange byelger eller om det egentlig bare dreier seg om en stor elgbestand som er innom byen fra tid til annen, sier Fjellbakk.

Han legger til at Østfold ikke har en tilsvarende situasjon.

- Nei, vi har ikke en slik situasjon her. Vi har noen byelger, men de kjenner vi stort sett fra før, sier Fjellbakk.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i frisørsalong

    4 personer fikk i seg røyk og måtte undersøkes av helsepersonell etter at det begynte å brenne i en frisørsalong i Fredrikstad i ettermiddag. Brannen ble raskt slukkes melder politiet på Twitter.

  • Full storm i kastene

    Den kraftigste vinden i Østfold under ekstremværet "Knud" ble observert ved Strømtangen fyr, med liten storm i middelvind ifølge Meteorologisk institutt. Enkelte vindkast målte 28,7 m/s, altså full storm.