Hopp til innhold

Klart flertall for salg

Tomteområdene Tyska og Hollenderen vedtatt solgt av kommunestyret i Halden.

Tomteområder i Halden

SELGES. Halden kommunestyre vedtok torsdag 23. mai å selge tomtene Tyska og Hollenderen for 100 millioner kroner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Den 25. april i år kunngjorde det helkommunalt eide Halden Byutvikling AS (HBU), at tomteområdene Tyska og Hollenderen var solgt til Norske Helsehus as for 100 millioner kroner.

Skeptikerne har tvilt på om 100 millioner kroner ville være nok til å dekke HBUs gjeld og de kostnadene som er knyttet til omfattende sanering av av giftmasser på de tidligere industritomtene.

Da en stor aktør kom inn på Norske Helsehus eierside, gikk kommunestyret inn for å selge.

Les også:

Ny bydel ved Tista i Halden

350 BOLIGENHETER. Ifølge Halden Byutvikling as nettsider er det regulert for 350 boligenheter på Tyska og Hollenderen.

Foto: Halden Byutvikling AS

Fikk stor aktør inn

På forhånd har både flere av de politiske partiene i Halden, rådmannen og fagfolk fra byggebransjen gitt uttrykk for skepsis både til HBUs estimater for hva det vil koste å sanere gift på området, og om Norske Helsehus as har økonomisk kapasitet.

Det har også vært pekt på at Jernbaneverket langt i fra har bestemt seg for hvor et fremtidig dobbelspor skal ligge. Sporet ligger i dag kloss opp til området Tyska.

Da selskapet Betonmast as dukket opp i bildet på Norske Helsehus as sin eierside i tomtekjøpet, mente hele 40 av Halden kommunestyres 49 representanter, at det var riktig å selge tomtene for 100 millioner kroner.

Les også:

Industritomter med saneringsbehov

Halden kommune kjøpte områdene for 55 millioner kroner og Halden Byutvikling AS overtok Tyska og Hollenderen fra kommunen ved avtale 30.12.2010.

På de gamle industritomtene Tyska og Hollenderen er det påvist gift etter mange års arbeid med kreosotbehandling og impregnering, og det skal omfattende sanering til, før det kan bygges.

Etter kjøpekontraktens ordlyd skal selger stå for sanering og rens av områdene, bortkjøring av gift og påfylling av ren masse.

Dette er utgifter, som kommer på toppen av kjøpesummen på 55 millioner kroner.

Det er også investert store summer i infrastruktur med veier, bru og vann-, kloakk- og fjernvarmeløsninger for områdene ved elva Tista, der Tyska og Hollenderen ligger.

I følge pressemelding knyttet til det annonserte salget den 25. april i år er kjøperen kjent med forurensningssituasjonen dokumentert med fire tilstandsrapporter.

Tomteområder i Halden

INDUSTRIOMRÅDER SKAL BLI BOLIGOMRÅDE. Tyska og Hollenderen er bygget opp av mudder og flis fra elva Tista, og mange års sagbruksvirksomhet. I jorda finnes omfattende forurensninger.

Foto: Rainer Prang / NRK

Skepsis til Norske Helsehus as

Halden Byutvikling as, som er "selgeren", har gjennom kjøpekontrakten påtatt seg ansvaret for merkostnadene ved å gjennomføre nødvendig tiltak for å ta hånd om forurensningene.

Såkalte "feltinterne opparbeidingskostnader" er kjøpers ansvar.

Kjøperen, som opprinnelig underskrev kontrakten med HBU; Norske Helsehus AS - er i følge Brønnøysundregistrene stiftet i februar i fjor, og har en aksjekapital på 31.000 kroner.

Selskapet er ifølge eget utsagn under arbeid med å styrke sin kapitalbase.

I følge Halden Arbeiderblad var Betonmasts inntreden i bildet blitt kjent så sent, at rådmann Gudrun Haabeth Grindaker ikke hadde rukket å oppdatere sin innstilling.

Rådmannens opprinnelige innstilling var før kommunestyremøtet torsdag, at politikerne burde si nei til tomtesalget.

Hun mente Norske Helsehus as ikke hadde økonomisk kapasitet, og at det var forbundet stor usikkerhet til hvor mye saneringskostnadene for tomtene ville løpe opp i.

Eirik Milde (H)

SA JA TIL TOMTESALG. Høyres Eirik Milde holder det åpent om kommunen kommer til å tjene penger på tomtesalget, men mente det var viktig å få noe tilbake for investeringene som er gjort.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

- Ikke sikkert vi tjener fem øre

Underveis, da debatten gikk i Halden kommunestyre torsdag 23. mai, ble politikere i posisjonspartiene fristilt.

Høyres Eirik Milde sa ifølge Halden Arbeiderblad, at det var riktig å si ja til tomtesalget.

- Det er mange investeringer i dette området vi ikke har vært enige i, men når de er gjort er det fornuftig å få noe tilbake.

Det er mulig vi ikke tjener fem øre, men jeg har et håp om at vi vil få tilbake det vi har brukt. Pluss at vi får en ny og stor bydel med parkanlegg. Får vi til det, har vi gjort jobben vår som politikere, sa han i følge avisen.

- Investeringer kan bli dekket

- Vi vet enda ikke helt hvordan det økonomiske sluttresultatet for kommunen vil bli. Men mye tyder på at alle investeringer vil bli dekket, og at vi mest sannsynlig vil sitte igjen med et overskudd, skriver Haldens ordfører, Thor Edquist (H), på sin blogg.

Posisjonspartiene i Halden kommune, som er Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Senterpartiet har i en erklæring etter valget i 2011 undertegnet, at de ønsker utvikling på områdene ved Tista, men det var skepsis fra Senterpartiet og Venstre til salgsavtalen, som opprinnelig kun inkluderte Norske Helsehus as.

Miljøpartiet De Grønne, Venstre, Senterpartiet og tre representanter fra Høyre stemte imot salget.

- Men det viktigste nå er at det vil skje en utvikling i området, slik det står beskrevet i samarbeidsavtalen mellom posisjonspartiene, skriver Edquist på bloggen.