NRK Meny
Normal

Gir klarsignal til omstridt utbygging

Utbyggingen på Vaterland utenfor Gamlebyen i Fredrikstad har fått endelig klarsignal, til tross for massive protester fra lokalbefolkningen.

Video Konflikt på Vaterland
Foto: Nyhetsspiller

Utbyggingen på Vaterland utenfor Gamlebyen i Fredrikstad har fått det endelige klarsignalet, ifølge f-b.no.

Området har verdi som kulturminne og utbyggingen har skapt sterke reaksjoner blant naboer og historieinteresserte i Fredrikstad.

Da festningsbyen ble anlagt var det åpent lende mellom Gamlebyen og forstaden Vaterland.

– Jeg mener dette er svært ille. Vi er kanskje i ett av de viktigste kulturminneområdene i Norge. Det kan bygges så mange andre steder i Fredrikstad enn akkurat her, sa historiker og Venstre-mann Trond Svandal om utbyggingen i juni i fjor.

Trakk tilbake tillatelse

I fjor gav rådmannen tillatelse til utbyggingen, men trakk den tilbake på grunn av en klage. Klageren mente kommunen gav byggetillatelse på feil grunnlag og saken måtte behandles på nytt.

En rettelse i kommuneplanen gikk ut på høring. Deretter gikk den til både formannskap og bystyre, før det endelige klarsignalet for utbyggingen ble gitt.

– Saken er nå tilbake der den sto. Den var gitt en rammetillatelse, og det er intet som har endret seg av det som lå til grunn for den, sier Saksbehandler Ole Bernt Kvisgaard i Fredrikstad kommune til f-b.no.

(Teksten fortsetter under videoen)

 • LOKALSAMFUNNET REAGERTE PÅ PLANENE I SOMMER:
  Et boligprosjekt like sør for Gamlebyen i Fredrikstad vekker harme blant historieinteresserte i byen. En feil i planarbeidet kan føre til politisk omkamp om prosjektet.

  Konflikt på Vaterland

Har sendt uttalelse til Riksantikvaren

Knivsgaard påpeker samtidig at Gudeberg lokalsamfunnsutvalg har sendt en uttalelse til Riksantikvaren.

– De skriver at det «ikke er for sent å tenke seg om en siste gang og ta til fornuft før uopprettelig skade påføres området», forteller han.

– Jeg vil ta en telefon til Riksantikvaren og høre hvordan de stiller seg, før jeg lager det nye vedtaket på rammesøknaden, sier Kvisgaard.

Han understreker at det foreløpig ikke er noe ved byggesaken som gjør at uttalelsen til Riksantikvaren kan tas opp som en klage.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Eker designer Saab-radar

  Eker design i Fredrikstad har designet en ny radar for flyprodenten Saab. For ni år siden forsøkte Bård Eker å kjøpe bilprodusenten Saab. Det gikk ikke. Nå lanserer Saab sin Giraffe 1X med Eker-design.

 • Amerikansk kampfly på besøk

  Ifølge Teknisk Ukelbad kommer det amerikanske superflyet F22 Raptor på besøk til Norge. Flytypen, som amerikanerne ikke eksporterer til noen, er aktuell for sporadiske besøk på Rygge. Der skal amerikanerne bygge hangarer og fasciliteter til blant annet F22 Raptor. Denne gangen skal flyene trene sammen med de nye F35-flyene på Ørlandet.