NRK Meny
Normal

Gir klarsignal til omstridt utbygging

Utbyggingen på Vaterland utenfor Gamlebyen i Fredrikstad har fått endelig klarsignal, til tross for massive protester fra lokalbefolkningen.

Video Konflikt på Vaterland
Foto: Nyhetsspiller

Utbyggingen på Vaterland utenfor Gamlebyen i Fredrikstad har fått det endelige klarsignalet, ifølge f-b.no.

Området har verdi som kulturminne og utbyggingen har skapt sterke reaksjoner blant naboer og historieinteresserte i Fredrikstad.

Da festningsbyen ble anlagt var det åpent lende mellom Gamlebyen og forstaden Vaterland.

– Jeg mener dette er svært ille. Vi er kanskje i ett av de viktigste kulturminneområdene i Norge. Det kan bygges så mange andre steder i Fredrikstad enn akkurat her, sa historiker og Venstre-mann Trond Svandal om utbyggingen i juni i fjor.

Trakk tilbake tillatelse

I fjor gav rådmannen tillatelse til utbyggingen, men trakk den tilbake på grunn av en klage. Klageren mente kommunen gav byggetillatelse på feil grunnlag og saken måtte behandles på nytt.

En rettelse i kommuneplanen gikk ut på høring. Deretter gikk den til både formannskap og bystyre, før det endelige klarsignalet for utbyggingen ble gitt.

– Saken er nå tilbake der den sto. Den var gitt en rammetillatelse, og det er intet som har endret seg av det som lå til grunn for den, sier Saksbehandler Ole Bernt Kvisgaard i Fredrikstad kommune til f-b.no.

(Teksten fortsetter under videoen)

  • LOKALSAMFUNNET REAGERTE PÅ PLANENE I SOMMER:
    Et boligprosjekt like sør for Gamlebyen i Fredrikstad vekker harme blant historieinteresserte i byen. En feil i planarbeidet kan føre til politisk omkamp om prosjektet.

    Konflikt på Vaterland

Har sendt uttalelse til Riksantikvaren

Knivsgaard påpeker samtidig at Gudeberg lokalsamfunnsutvalg har sendt en uttalelse til Riksantikvaren.

– De skriver at det «ikke er for sent å tenke seg om en siste gang og ta til fornuft før uopprettelig skade påføres området», forteller han.

– Jeg vil ta en telefon til Riksantikvaren og høre hvordan de stiller seg, før jeg lager det nye vedtaket på rammesøknaden, sier Kvisgaard.

Han understreker at det foreløpig ikke er noe ved byggesaken som gjør at uttalelsen til Riksantikvaren kan tas opp som en klage.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Advarer mot farlige strømskap

    Strømselskapet Hafslund advarer mot ødelagte og farlige strømsfordelingsskap langs veiene. Etter store mengder snø på Østlandet har flere skap blitt ødelagte etter snøbrøyting, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund.